Wilders dreigt opnieuw met kabinetscrisis om asiel, plannen volgens experts onhaalbaar

Geert Wilders wil dat het kabinet de grenzen sluit voor alle asielzoekers, desnoods met behulp van het leger. Asielzoekers met een verblijfsvergunning die bij gebrek aan opvang nog in azc’s verblijven, wil de PVV-leider op straat zetten. Maakt het kabinet hier niet binnen enkele weken werk van, dan dreigt hij het kabinet te laten vallen.

Dat maakte Wilders maandag duidelijk op een door hemzelf ingelaste persconferentie in Nieuwspoort. „De PVV heeft zich het afgelopen jaar zeer redelijk en geduldig opgesteld, maar vanaf vandaag gaan de handschoenen uit”, aldus Wilders.

Bij de persconferentie presenteerde Wilders een „tienpuntenplan” met voorstellen die volgens hem moeten zorgen dat het aantal asielzoekers in Nederland „gigantisch” daalt.

Onuitvoerbaar

Nog voordat de persconferentie voorbij was, lieten verschillende experts weten dat de plannen van Wilders onrealistisch zijn. Zo zei de vakbond voor defensiemedewerkers dat Wilders’ plan om het leger in te zetten aan de grens „onuitvoerbaar” is. „De krijgsmacht is er niet voor bedoeld de grenzen te bewaken”, aldus Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM), tegen persbureau ANP.

Wilders’ andere voorstellen roepen vergelijkbare reacties op. Zo wil Wilders een tijdelijke stop op gezinshereniging en moeten Syriërs wat hem betreft binnen een half jaar terug naar Syrië, al dan niet onder dwang. Volgens de PVV-leider is het land inmiddels veilig.

Niet haalbaar, zegt asieladvocaat Michael Yap over dat plan tegenover ANP. „Hij loopt vooruit op de zaken, want het advies over de veiligheid van het land moet nog komen.” Ook voor het stopzetten van gezinshereniging is geen juridische onderbouwing, zegt Yap. Het zou bovendien in strijd zijn met nationale regelgeving en het Europese recht.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wilden niet inhoudelijk op de ideeën van Wilders reageren. „We wachten af hoe de coalitiepartners eruit komen en hoe het parlement erop reageert”, aldus de VNG tegenover het ANP. Ook het COA vindt dat het „aan de politiek” is om met een reactie te komen.


Lees ook

Grip op migratie. Kan dat eigenlijk wel?

Grip op migratie. Kan dat eigenlijk wel?