Wereldwijd sterke toename van kanker bij mensen onder de 50 jaar

Epidemiologie Door veranderende leefstijlen neemt het aantal jongere mensen dat kanker krijgt wereldwijd toe. „Je ziet overal dezelfde patronen.”

Borstkanker maakte in 2019 de meeste slachtoffers onder mensen jonger dan 50.
Borstkanker maakte in 2019 de meeste slachtoffers onder mensen jonger dan 50. Foto Getty Images

Het aantal mensen jonger dan 50 jaar dat kanker krijgt, is in laatste dertig jaar wereldwijd met bijna 80 procent toegenomen. Ook de sterfte aan kanker in deze jongere leeftijdsgroep nam met bijna 28 procent toe sinds 1990. Jaarlijks sterven nu meer dan een miljoen mensen onder de 50 jaar aan kanker. Dit aantal zal in 2030 met nog eens 21 procent zijn toegenomen, het aantal jongere kankerpatiënten zal dan met 31 procent zijn gestegen, becijferen onderzoekers in een studie die deze week verscheen in BMJ Oncology.

Kanker komt veruit het meest voor bij mensen ouder dan 50 jaar, maar uit eerdere studies in allerlei landen rees het beeld dat ook bij jongere mensen de ziekte steeds vaker voorkomt. De nieuwe studie brengt voor het eerst mondiaal in kaart hoeveel volwassenen onder de 50 jaar de laatste decennia kanker kregen en eraan stierven. De onderzoekers keken naar 29 typen kanker en gebruikten gegevens uit 204 landen. Ze vonden grote verschillen tussen landen en tussen verschillende kankersoorten.

Het aantal mensen onder 50 jaar dat kanker krijgt, steeg van 1,82 miljoen in 1990 naar 3,26 miljoen in 2019. De scherpste stijging in het aantal kankerpatiënten in die periode was in de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Saoedi-Arabië. De hoogste aantallen kankerdiagnoses waren er in landen met hoge en middeninkomens en onder mensen tussen 40 en 49 jaar. Borstkanker maakte in 2019 de meeste slachtoffers, gevolgd door kanker aan de luchtwegen, maag en darmen.

Genetische factoren

Per hoofd van de bevolking telden Noord-Amerika, Oceanië en West-Europa de hoogste aantallen vijftigminners met kanker. De kans om te overlijden aan kanker voor mensen jonger dan 50, was in de rijkere landen lager dan in de armere. De hoogste sterfte zagen de onderzoekers in Oost-Europa, Centraal-Azië en de regio Oceanië.

Hoe die sterke toename van kanker onder jongere volwassenen te verklaren is, begrijpen wetenschappers nog niet goed. Mogelijk spelen genetische factoren een rol, en bijvoorbeeld milieuvervuiling. Maar slechte leefgewoonten, zoals roken, alcohol drinken, weinig bewegen en ongezond eten, zijn de belangrijkste risicofactoren, schrijven de onderzoekers.

Dat is zeer waarschijnlijk, zegt Otto Visser, hoofd van de Nederlandse Kankerregistratie. „Wereldwijd zie je dat met name de kankersoorten stijgen die gerelateerd zijn aan westerse leefgewoonten. Borstkanker zag je vijftig jaar geleden bijvoorbeeld nauwelijks in ontwikkelingslanden. Maar het aantal kinderen dat vrouwen daar krijgt neemt af, moeders geven minder borstvoeding en de eet- en leefstijl in die landen verandert.” Hierdoor is in al die landen borstkanker sterk toegenomen, zegt Visser, net als kankers die gerelateerd zijn aan obesitas, zoals darm- en nierkanker, en longkanker, door roken. Visser: „Je ziet overal dezelfde patronen. En vaak zijn jongere mensen de eerste die overgaan op een ongezonde, westerse leefstijl.”

Betere detectie

Een deel van de gemeten stijging in absolute aantallen kankerdiagnoses is te verklaren door de bevolkingsgroei de afgelopen decennia. De omvang van de wereldbevolking steeg tussen 1990 en 2019 met 54 procent, van 5 miljard naar 7,7 miljard. Daarnaast wordt ook de detectie van allerlei soorten kanker steeds beter, dus ook dat speelt een rol bij de toename van het aantal kankerpatiënten. Maar daar bovenop komt dus de stijging door de veranderde leefstijl. „Ook in Nederland is de afgelopen dertig jaar het aantal vrouwen met borstkanker per 100.000 inwoners gestegen. Dat staat dus los van de bevolkingsgroei,” zegt Visser.

De sterke stijging van het aantal patiënten en de alarmerende prognose voor 2030 betekenen dat de vraag naar medische zorg alleen maar groter wordt. Voor landen met lagere inkomens vormt dat een grote uitdaging. „Ontwikkelingslanden hebben ook nog veel te maken met infectieziekten. Daar bovenop komen nu de ziekten die door de Westerse leefstijl komen”, aldus Visser.

Deze studie onderstreept dat landen meer moeten investeren in preventie, zoals tabak en alcoholgebruik aan banden leggen en een gezonde leefstijl bevorderen, meent Visser. „Ook in ontwikkelingslanden zou men daar nu al mee moeten beginnen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat valt ook hier al niet mee.”

Lees ook: Overlevingskansen na diagnose kanker afgelopen tien jaar gestegen

Lees ook: Ontstekingen die door fijnstof ontstaan versnellen de ontwikkeling van longkanker