Wéér een nieuwe route voor schadeherstel voor toeslagenouders: gedupeerden mogen een aanvullende vergoeding aanvragen

In een nieuwe poging het al jaren haperende schadeherstel van slachtoffers van het Toeslagenschandaal vlot te trekken, heeft staatssecretaris Sandra Palmen (Herstel en Toeslagen, NSC) vrijdag een nieuwe route voor aanvullende schade aangekondigd.

Via deze route mogen alle 42.000 erkende gedupeerden een aanvraag doen voor aanvullende schade die hoger is dan de 30.000 euro die ze al ontvingen. Het is de zoveelste poging van de regering om te handelen naar de aanhoudende klachten over het trage en frustrerende herstel. Het herstel loopt al sinds 2020, volgens critici is het inmiddels zelf verworden tot een bestuurlijk schandaal.

Hoewel bijna alle slachtoffers een eerste beoordeling hebben gehad, vinden velen de uitgekeerde schadevergoedingen te laag

De nieuwe route voor schadeherstel werd afgelopen januari aanbevolen door een ‘spoedadviescommissie’ onder leiding van voormalig Kamerlid Chris van Dam (CDA). Het kabinet kondigde in maart aan het advies over te nemen, toch duurt het tot september voor de nieuwe route operationeel is.

Hoewel bijna alle slachtoffers inmiddels een eerste beoordeling hebben gehad, vinden velen van hen de uitgekeerde schadevergoedingen te laag. Maar de bestaande routes voor aanvullende vergoedingen vielen stil of lopen moeizaam. De Commissie Werkelijke Schade, die slachtoffers met ingewikkelde en grote schades zou helpen, ligt volgens de laatst bekende gegevens nagenoeg stil.

Dossiers

Ook de methode-Laurentien, genoemd naar prinses Laurentien, waarbij de particuliere Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) verantwoordelijk is voor het vaststellen van het compensatiebedrag voor slachtoffers, loopt stroef. Vorige maand werden 100 dossiers van ouders verwerkt, terwijl de stichting volgens de afspraken met het ministerie inmiddels op 1.400 dossiers per maand zou moeten zitten.

Dat komt voornamelijk door de voortdurende ruzies tussen de stichting en het ministerie over de werkwijze van SGH. Volgens het ministerie keerde de stichting te vaak schadebedragen uit die geen verband hadden met het Toeslagenschandaal, die dus niet uitlegbaar waren. Volgens SGH bleef het ministerie ouders als criminelen behandelen en moesten ambtenaren zich niet bemoeien met de werkzaamheden van de stichting.

Uit de Kamerbrief blijkt nu dat het ministerie de belangrijkste eisen van SGH heeft ingewilligd. Tijdens de zomer zullen SGH en het ministerie „de benodigde voorbereidingen” treffen om ook de Laurentien-route vanaf september „stapsgewijs qua volume te kunnen opschalen”, schrijft Palmen aan de Kamer.

De nieuwe digitale route, voor de groep „die zich minder thuis voelt bij de methode van SGH”, zal door het ministerie zelf worden uitgevoerd, via het nog te bouwen internetportaal MijnHerstel. Het ministerie gaat gebruikmaken van het „ruimtehartige” ‘schadekader’ van SGH, een serie vaste bedragen voor bepaalde soorten schade, zoals het verlies van een woning, of loopbaanvertraging.


Lees ook

Onderzoek: ‘Geen enkel kind van gedupeerden in Toeslagenaffaire uit huis geplaatst alleen om schulden’

Toeslagenouders op de tribune tijdens een debat in de Tweede Kamer.

MijnHerstel

Slachtoffers kunnen binnen die digitale route ook nog steeds kiezen voor een zogenoemde „maatwerkberekening” als ze de vaste schadebedragen te laag vinden. De bewijslast voor ouders ligt dan wel hoger dan wanneer ze kiezen voor het schadekader met vaste bedragen.

Anders dan nu mogen ook ouders aanvullende schade aanvragen als die minder dan 30.000 euro schade hadden. Die ouders hebben immers al 30.000 euro compensatie ontvangen. Hen ook toelaten tot de aanvullende schaderoutes zou het compenseren van de zwaarst gedupeerden ernstig vertragen, was steeds de gedachte. Voor deze groep geldt overigens ook een zwaardere bewijslast.

MijnHerstel is trouwens nog niet operationeel: het ministerie „stelt alles in het werk” om dat voor september gedaan te krijgen. Palmen schrijft dat ze de hersteloperatie nog steeds voor eind 2027 afgerond wil hebben.


Lees ook

Kabinet wil excuses aanbieden aan uithuisgeplaatste kinderen Toeslagenaffaire

Een debat in de Tweede Kamer over de hersteloperatie kinderopvangtoeslag.