Website en historisch archief Parlement.com gered

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om Parlement.com jaarlijks 400.000 euro subsidie toe te kennen. De website met informatie over de Nederlandse politiek en democratie kan daardoor blijven voortbestaan. De motie die D66 en de VVD daarvoor indienden, ontving dinsdag in een stemming veel steun. Alleen de SP en Forum voor Democratie stemden tegen.

Parlement.com werd opgericht door het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) en trekt jaarlijks tussen de twee en drie miljoen bezoekers. In verkiezingsjaar 2021 zelfs 4,7 miljoen. De website dreigde nog voor de Tweede Kamerverkiezingen op zwart te gaan toen het Montesquieu Instituut, waaronder het PDC valt, de financiering niet meer rond kreeg. Overheidssubsidie was „het laatste redmiddel”, vertelde Edgar Hoedemaker, projectmanager bij het PDC, tegen NRC. De subsidie zal worden betaald uit de begroting van de Eerste en Tweede Kamer.


Lees ook
Einde dreigt voor parlement.com: ‘Funest voor de democratie’

<strong>De Ridderzaal en de fontein op het Binnenhof</strong>, het centrum van de Nederlandse politiek. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/website-en-historisch-archief-parlement-com-gered.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Eerdere aanvraag afgewezen

Het Montesquieu Instituut vroeg eerder al subsidie aan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, ter hoogte van 1,2 miljoen euro, maar deze aanvraag werd afgewezen. Deze subsidie zou – naast Parlement.com – ook bestemd zijn voor het onderhouden van Europa-nu.nl, een website over Europese politiek met wekelijks vijftigduizend bezoekers. De Kamer vond het echter „geen overheidstaak” om de websites te financieren. Als gevolg daarvan ging europa-nu in juli dit jaar uit de lucht. Hetzelfde lot wachtte Parlement.com als ook het subsidieverzoek aan het adres van het ministerie van BZK zou worden afgewezen.

Joost Sneller (D66) en Hawre Rahimi (VVD) dienden tijdens de begrotingsonderhandelingen op 17 oktober een amendement in om Parlement.com van de ondergang te redden, dat toen ook al door een Kamermeerderheid werd gesteund. Hoewel D66 ook de eerdere subsidieaanvraag steunde, is de situatie volgens Sneller nu heel anders dan toen ook europa-nu.nl erbij betrokken was. En niet alleen vanwege de hoogte van het subsidiebedrag. „Veel Kamerleden zagen de toegevoegde waarde van europa-nu.nl niet in. Er zijn immers verschillende websites met dezelfde informatie over Europese politiek”, zegt Sneller.

Sneller: „Maar Parlement.com is een belangrijke bron voor de wetenschap en de journalistiek, en nog veel meer voor het bredere publiek vanwege de begrijpelijke taal die er wordt gebruikt. In het biografisch archief is heel veel informatie beschikbaar over de Nederlandse democratie die elders niet zo gemakkelijk vindbaar is. Het is belangrijk om die bronnen te behouden en te blijven onderhouden, zodat de informatie actueel blijft.”


Lees ook
Voorkom dat de beste politieke site bij het oud vuil wordt gezet

 Voorkom dat de beste politieke site bij het oud vuil wordt gezet

Of Parlement.com in precies dezelfde hoedanigheid zal blijven voortbestaan, weet Liesbeth Weijs, directeur van het PDC, nog niet zeker. Eerder schatte het Montesquieu Instituut zo’n zes ton nodig te hebben voor het onderhouden van Parlement.com. Maar met vier ton subsidie „is er zeker een goede manier te vinden om dit op een toekomstbestendige manier vorm te geven”, zegt Weijs. „Dit bedrag is in ieder geval voldoende om zowel de website als het biografisch archief actueel te houden.”