Wat vindt NRC | Doorstaan stresstest laat belang zien van langetermijndenken

De piek van het hoge water in de Nederlandse rivieren en meren lijkt in zicht. Door recordregens in de herfst en vroege winter stroomden de afgelopen weken uiterwaarden onder, klotsten rivieren langdurig tegen kademuren en dijken aan. En, afgezien van een enkel incident zoals een beschadigde brug en andere relatief kleinschalige overlast, is het Nederlandse waterbeheer geslaagd voor de stresstest. Dijken hebben het (vooralsnog) gehouden, wateropvanggebieden zijn succesvol ingezet, noodmaatregelen zijn geslaagd. Dat mag ook weleens gezegd.

Het huidige hoogwater is een serieuze uitdaging: met waterstanden die slechts een keer per decennium voorkomen, in combinatie met een volledig door regen verzadigde bodem, en daarbovenop meerdere winterstormen die het water ook vanuit zee opstuwden tot zeldzame hoogtes. De Maeslantkering, een van de Deltawerken, ging in december voor het eerst sinds de aanleg in 1997 automatisch dicht om het achterland te beschermen tegen de vloed van storm Pia.

Nederlandse overheden, waterbeheerders, waterschappen en Rijkswaterstaat hebben succesvol geanticipeerd op veranderingen in de Nederlandse waterhuishouding. Mede door grote programma’s zoals Ruimte voor de Rivier uit 2007 waardoor uiterwaarden werden vergroot en verdiept, en recenter nog de kabinetsplannen uit 2022 om water en bodem leidender te laten zijn in waterbeheer, en het peil van het IJsselmeer (de nationale regenton) flexibeler te maken.

Voor het doorstaan van de onvermijdelijke watervloeden van rond 2050 moeten nú plannen gemaakt.

Het doorstaan van deze hoogwaterproef is een voorbeeld van hoe belangrijk denken op de lange termijn is, net zoals goede samenwerking door alle bestuurslagen van Nederland heen. Dat is helaas geen vanzelfsprekendheid op andere dossiers, zoals bijvoorbeeld de stikstofproblematiek laat zien.

Tegelijkertijd is het succes bij het waterbeheer bepaald geen reden om op de lauweren te rusten. Klimaatverandering versnelt, en zorgt dat nu opnieuw langetermijnvisie en samenwerking nodig is. Voor het doorstaan van de onvermijdelijke watervloeden van rond 2050 moeten nú plannen gemaakt worden.

Het waterpeil in rivieren wordt bijvoorbeeld opgestuwd door zeespiegelstijging, waardoor rivieren minder makkelijk hun water kwijt kunnen. Ook vanuit België en Duitsland zal bij vlagen veel meer rivierwater het Nederlandse water opstuwen. Door steeds vaker voorkomende extreme regenval hebben de rivieren meer ruimte nodig om het water beter te kunnen bergen. Dijken verhogen of verzwaren kan deel van de oplossing zijn, maar zeker niet overal.

Voor de westelijke helft van Nederland is het verruimen van rivieren bij een hogere zeespiegel niet meer effectief, omdat de zee dan verder binnendringt, zoals hoogleraren Maarten Kleinhans en Esther Stouthamer onlangs in NRC betoogden. De overstromingen in Duitsland en Limburg van de Maas in 2021 toonden daarnaast aan dat waterbeheerders soms blijkbaar te veel rekenen met de weerstatistieken van vroeger in plaats met die van nu.

En het water kruipt ook elders omhoog. Slappere bodem en paalrot door vaker voorkomende periodes van extreme droogte en nattigheid geven in diverse steden nu al problemen met verzakkende woningen. Dat heeft grote maatschappelijke schade en onvrede tot gevolg. De permanente strijd tegen het water is zoals bekend een existentiële noodzaak voor Nederland. Die zal nog veel meer langetermijndenken en samenwerking vergen. Maar het doorstaan van deze winterstormen laat zien dat het kan.