Wat maakt het werken bij NS zo zwaar? NS’ers vertellen hun verhaal

Op 20 april stonden de treinen overal in Nederland drie minuten stil. Om half elf ’s avonds, het moment dat een vrouwelijke conducteur in de trein tussen Delft en Den Haag HS een week eerder zou zijn geslagen en getrapt door een groep jongens.

Werknemers met een zwaar beroep kunnen volgens de vroegpensioenregeling drie jaar eerder stoppen met werken. Medewerkers in het OV hebben vaak te maken met spanning, wisselende diensten en agressie van reizigers. En dat doet wat met mensen.

Lees hier de persoonlijke verhalen van Mike, Ashwin, Ted, Priscilla en Teun.


Foto Roger Cremers



Reizigers zonder kaartje of ID

Sinds de coronapandemie lijkt er iets „geknakt” onder passagiers, zeggen Mike en Ashwin van het Veiligheid & Service-team van de NS in een eerdere reportage. „Toen ik net begon, waren er dagen dat je nul agressie-meldingen had”, zegt Mike. Ashwin: „Die tijd is echt voorbij.”


Foto Merlijn Doomernik



Een kwartier veranderde alles

NS-medewerker Ted Boeree (74) werd eind jaren tachtig mishandeld en heeft daar nog dagelijks last van.


Foto Roger Cremers



Reizigers sluiten zich af

Hoofdconducteur Priscilla van Barlingen wilde met een voettocht van station naar station aandacht vragen voor het geweld in het openbaar vervoer.


Foto Olivier Middendorp



Luisteren en doorvragen

Om verwarde personen die vaak voor problemen zorgen te helpen heeft de NS een interventiemedewerker in het leven geroepen: Teun. Door zijn aanwezigheid nemen de spanningen op het station af, merken andere NS’ers. Onlangs wist hij zelfs een suïcidale twintiger tot kalmte te manen. „Soms weten ze het zelf nog niet, maar uiteindelijk wil iedereen geholpen worden.”