Waarom moest Wiels dood?

Op 5 mei 2013 werd de populairste Curaçaose politicus van dat moment, Helmin Wiels, op klaarlichte dag doodgeschoten op het strand bij Willemstad. Natasja Gibbs was in die tijd correspondent op Curaçao. Elf jaar na dato vindt ze dat het tijd wordt antwoorden te zoeken op vragen die nog altijd leven. Want er zijn destijds drie mensen voor de zaak veroordeeld, de schutter, een moordmakelaar en de opdrachtgever voor de moord, een voormalig minister, maar toch denken veel mensen dat daarmee de zaak niet is opgelost. Waarom moest Wiels dood, vragen ze zich nog altijd af en waarom durven veel mensen nog steeds niet over de moord te praten?

Gibbs spreekt in Nederland en op Curaçao met betrokkenen en nabestaanden, waaronder Wiels’ zoon, Helmin Junior (die praat in raadselen) en Wiels’ broer Aubert – hij moet alle antwoorden hebben, volgens Junior. Het lukt Gibbs zelfs om in de gevangenis de opdrachtgever, ex-minister George Jamaloodin, te interviewen.

Waarom?

We krijgen een goed beeld van de enorme impact die de moord gehad moet hebben, en nog steeds heeft, op de bewoners van een klein eiland en we leren de radicale politicus Wiels kennen, die veel vrienden had, maar ook veel vijanden.

Na een reis van zes afleveringen kunnen Junior en Aubert Wiels (die nota bene bevriend was met de ex-minister, ze groeiden op in de arme wijk Steenrijk, waar vrienden broers zijn) niet anders dan concluderen dat ze zich moeten neerleggen bij de waarheid. Maar waarom, waarom die moord?

De podcast gaat niet over het aan het licht brengen van nieuwe feiten, maar over het onder ogen zien en verwerken van de onvermijdelijke, keiharde werkelijkheid.