Jaap Velema slikt tranen weg. „Even niet. Niet uitzenden.” Hij is de burgemeester van de gemeente waar het aanmeldcentrum bij Ter Apel in ligt. De SBS-verslaggever met wie hij praat, zag dat de motie de VVD, waarin wordt opgeroepen de spreidingswet aan te houden, Velema (D66) raakt. Wat het hem doet, wil de verslaggever weten. „Dat ik zo dadelijk richting Ter Apel ga en niet weet wat me te wachten staat”, is het antwoord.
De nood is hoog en niet alleen bij Velema. Van Loon op Zand tot Groningen en van Heerenveen tot Oosterhout, VVD-burgemeesters zijn niet te spreken over actie van VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz. Verbijsterd of woest zijn ze, zeggen ze. Boos of teleurgesteld vanwege de „enorme teringbende” die is ontstaan „door deze vreselijke politiek”, zo drukt Hanne van Aart, burgemeester van Loon op Zand het uit. „Ondermijnend voor de solidariteit”, zegt de burgemeester van Oosterhout, Mark Buijs, het wat genuanceerder.
Tijdens het debat over het verkennersverslag van Ronald Plasterk verraste Yesilgöz, ook demissionair justitieminister, de Tweede Kamer met haar motie. Die was mede-ondertekend door PVV, NSC en BBB. Daarin roept Yesilgöz het kabinet en de Eerste Kamer op een pas op de plaats te maken met de spreidingswet zolang de formatie loopt. De wet moet de verdeling van de asielopvang over gemeenten regelen. Inmiddels heeft premier Rutte (VVD) die motie ontraden. Omdat het kabinet nu niet aan zet is. „De Eerste Kamer”, schreef Rutte, gaat „over de eigen agenda.”
De Tweede Kamer stemde in de vorige samenstelling voor de wet. En demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD), tevens Kamerlid voor de VVD in de nieuwe Kamer, pleit al lang vóór deze wet. Het wetsvoorstel ligt nu bij de senaat. Zij moet nog stemmen over het voorstel. Het is nog onduidelijk of er in de Eerste Kamer een meerderheid voor de wet is.
Nijpender en onveiliger
Geen enkele van de zeven burgemeesters, die lid zijn van de VVD en die NRC donderdag sprak, is te spreken over de actie van Yesilgöz. Juist met de situatie van afgelopen week in Ter Apel vers in het geheugen, laat de Groningse burgemeester Koen Schuiling schriftelijk weten, is het „verbijsterend en teleurstellend” dat de besluitvorming op deze manier lijkt te worden gedwarsboomd.
Schuiling doelt op een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid dat de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel steeds nijpender en onveiliger wordt. De spreidingswet is aangekondigd als oplossing voor de opvangcrisis die bij Ter Apel het duidelijkst zichtbaar wordt.
Procesmatig kán het überhaupt niet wat Yesilgöz wil, zegt Avine Fokkens-Kelder, burgemeester van Heerenveen. „De Tweede Kamer gaat niet over de Eerste Kamer”, zegt ze, in lijn met wat Rutte schreef over de motie. Ze zegt ook dat het niet kan om telkens dezelfde gemeenten met de problemen te laten zitten. „Die wet moet er zo snel mogelijk komen. Het is niet collegiaal, wat er gebeurt.”
Burgemeesters zijn „zuiver in de leer” als het om staatsrecht gaat, zegt burgemeester Wouter Kolff (Dordrecht), ook voorzitter van het veiligheidsberaad. Dat is het landelijke overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s van Nederland. Deze regio’s zijn betrokken bij het regelen van crisisnoodopvang, nu Nederland een tekort aan opvangplekken heeft. Kolff zag de actie van Yesilgöz met verbazing. „Ik heb er met verwondering naar gekeken”. De huidige situatie is buitengewoon onwerkbaar voor iedereen, zegt Kolff. „Elke keer plakken we pleisters met tijdelijke opvanglocaties. Telkens is er onrust, telkens moeten we draagvlak creëren. Mensen worden van plek naar plek gesleept.”
Lees ook
Inspectie zeer kritisch over opvang in Ter Apel
Niet de Tweede Kamer
Kolff heeft als voorzitter van het Veiligheidsberaad samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Commissarissen van de Koning de Tweede Kamer opgeroepen om de behandeling van de spreidingswet aan de senatoren te laten. Zíj zijn aan zet, en niet de Tweede Kamer, schreven ze donderdag in een brief.
De burgemeester van Loon op Zand, Hanne van Aart, meldde op X dat de „enorme teringbende” die is ontstaan in Ter Apel te wijten is aan „deze vreselijke politiek”. Ze deed „een shout-out” naar haar Groningse collega’s, die „dag en nacht bezig zijn met Ter Apel”. „Jullie zijn de echte helden van ons land.” Telefonisch zegt ze dat er heel veel mensen zijn die graag een sprankje hoop zouden willen krijgen. „Het zou zonde zijn als nu niet wordt doorgezet.”
Volgens burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland dreigt nu het gevaar dat er helemaal niets meer gebeurt. „Dat het asielbeleid en de opvang geparkeerd worden en verzanden in een maandenlange politieke discussie, terwijl de achterstanden alleen maar verder oplopen.” In Friesland, zegt Rijpstra, „regelen de burgemeesters de opvang onderling zelf. Als het zo gaat, zijn er ook geen afspraken of quota nodig vanuit Den Haag. Alleen voldoende duidelijkheid over het geld”.
Zwakke knieën
De politieke spanning in Den Haag is bovendien ondermijnend voor burgemeesters om opvang te regelen in hun gemeente, zegt burgemeester Mark Buis van de gemeente Oosterhout. Terwijl het al spannend genoeg is voor bewoners als ze te maken krijgen met een asielzoekerscentrum in hun buurt. „Je moet daar veel voor praten, om steun te creëren, om ze te overtuigen dat iedereen zijn of haar steentje moet bijdragen. En nu krijgen de gemeenten die niet mee willen bewegen de wind in de rug. Welk signaal geef je daarmee af?”
Den Haag heeft zwakke knieën, vindt hij. „Ze nemen geen besluiten, lossen niets op. Crisis na crisis, na crisis. Alles moet door gemeenten opgelost worden.”
Donderdagmiddag, zo meldde RTL Nieuws als eerste, blijkt dat de motie wordt afgezwakt. De oproep aan de Eerste Kamer om het wetsvoorstel niet te behandelen, is eruit geschrapt. VVD, PVV, NSC en BBB willen nog wel dat de wet „op pauze gaat”.
Lees ook
Drugs, geweld en diefstal: het is voor niemand leuk meer in Ter Apel
Leeslijst