VS schorten voedselhulp voor miljoenen Ethiopiërs op na ontdekking grootschalig diefstal

Ethiopië Uit gelekt onderzoek van de Amerikaanse overheidsorganisatie USAID blijkt dat mensen binnen de Ethiopische regering via een „grootschalige en gecoördineerde campagne” hulpgoederen weghouden van hulpbehoevenden.
Het stopzetten van de hulp is een flinke klap voor de inwoners van de al instabiele regio in de Hoorn van Afrika.
Het stopzetten van de hulp is een flinke klap voor de inwoners van de al instabiele regio in de Hoorn van Afrika. Foto Tiksa Negeri/Reuters

De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op nadat uit onderzoek is gebleken dat het gedoneerde voedsel massaal werd gestolen. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag. De beslissing zal naar schatting miljoenen inwoners van een van de armste landen ter wereld treffen.

Lees ook: Hoe Ethiopië door zijn trotse verleden wordt verscheurd

Uit gelekte onderzoeksconclusies van de Amerikaanse overheidsorganisatie USAID blijkt dat figuren binnen de Ethiopische regering via een „grootschalige en gecoördineerde campagne” noodhulp weghouden van hulpbehoevenden. In plaats daarvan werd het voedsel gegeven aan het leger en voormalige strijders, of doorverkocht. Zo werd het meel dat was gemaakt van gedoneerd tarwe niet gegeven aan de mensen in hongersnood, maar geëxporteerd naar onder meer Kenia en Somalië.

Het is onduidelijk hoeveel precies is weggesluisd, maar in het rapport staat dat het onderzoeksteam 63 meelfabrieken in zeven van de negen regio’s van Ethiopië heeft bezocht en in alle zeven regio’s „aanzienlijke verduistering” heeft geconstateerd. De gestolen goederen waren via het VN-Wereldvoedselprogramma gedoneerd door de VS, Oekraïne, Japan en Frankrijk. Een anonieme bron die betrokken was bij het onderzoek verwijt de VN van nalatigheid omdat niet goed werd gecontroleerd waar de gedoneerde goederen terechtkwamen.

Het stopzetten van de hulp is een flinke klap voor de inwoners van de al instabiele regio in de Hoorn van Afrika. Het gebied wordt geteisterd door de burgeroorlog in Soedan, die in zes weken tijd meer dan 1,3 miljoen mensen op de vlucht heeft gejaagd. Daarnaast heeft Ethiopië net een burgeroorlog achter de rug en kampt het 120 miljoen inwoners tellende land met extreme droogte en hoge inflatie.