VS: Israël stemt in met opening grenspost voor inspectie hulpgoederen

VS: Israël stemt in met opening grenspost voor inspectie hulpgoederen

Israël heeft ingestemd met een verzoek van de Verenigde Staten om de grensovergang Kerem Shalom te openen voor de inspectie van humanitaire hulpgoederen die via de grensovergang bij Rafah aan Gaza worden geleverd. Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris donderdag gezegd, meldt Reuters.

Voor de oorlog ging zestig procent van het vrachtverkeer richting Gaza via Kerem Shalom, een grensovergang tussen Israël, Gaza en Egypte. Washington overlegt al weken met de Israëliërs over de mogelijke opening van Kerem Shalom, om het inspectieproces van de hulpvrachtwagens te versnellen.

Ook de Verenigde Naties drongen er bij Israël op aan Kerem Shalom in te zetten. VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths noemde onderhandelingen met Israël hierover donderdag „veelbelovend”.

De Amerikaanse functionaris gaf geen tijdsbestek voor de opening van de grenspost.

Een vrachtwagen met hulpgoederen wacht woensdag aan de Egyptische kant van de Rafah-grensovergang om de Gazastrook binnen te rijden. Foto AFP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees hier het vorige blog terug.