Voorzitter Spaanse voetbalbond treedt af nadat hij voetbalster op de mond kuste

Grensoverschrijdend gedrag In de dagen sinds de dwingende kus van voetbalbestuurder Luis Rubiales werd de roep om zijn vertrek luider. Kort nadat de FIFA een tuchtprocedure aankondigde, besloot hij te vertrekken.
Voetbalbestuurder Luis Rubiales, dinsdag bij de huldiging van het Spaanse vrouwenelftal.
Voetbalbestuurder Luis Rubiales, dinsdag bij de huldiging van het Spaanse vrouwenelftal. Foto Juan Medina/Reuters

Luis Rubiales treedt terug als hoofd van de Spaanse voetbalbond RFEF nadat hij grensoverschrijdend gedrag vertoonde rondom de wereldbekerfinale op zondag. Spaanse media melden dat Rubiales zijn ontslag donderdag aan zijn collega’s kenbaar heeft gemaakt, en vrijdag publiekelijk bekendmaakt.

De roep om Rubiales’ vertrek werd steeds luider in de dagen nadat Rubiales het hoofd van aanvaller Jennifer Hermoso vastpakte en haar een kus op de mond gaf. Later bleek ook dat Rubiales tijdens de wedstrijd naar zijn kruis had gegrepen toen hij de winst van zijn team vierde. De kus was een moment van „maximale uitbundigheid”, verontschuldigde Rubiales zich, „zonder kwade bedoelingen”.

De excuses waren niet genoeg, reageerde de Spaanse premier Pedro Sánchez dinsdag. Woensdag nam het bestuur van de Spaanse voetbalcompetitie voor vrouwenelftallen afstand van Rubiales. En deze donderdag kondigde wereldvoetbalbond FIFA een tuchtprocedure tegen Rubiales aan op verdenking van overtredingen van regels tegen „aanstootgevend gedrag”. Rubiales’ besluit om ontslag te nemen volgde aan het eind van de middag, schrijft de Spaanse krant El Pais.

Lees ook Ophef over ‘seksueel geweld’ op erepodium overschaduwt de Spaanse voetbalzege