Voormalig wiskundeleraar Piet van Eeghen zet als verlegen personage een sterke eerste cabaretvoorstelling neer

Nee, nee, voel je vooral niet verplicht om te klappen, maant Piet van Eeghen het publiek na afloop van een liedje snel tot stilte. „Ik heb negen jaar als wiskundedocent lesgegeven, dus er is al genoeg voor mij geapplaudisseerd.”

Recentelijk verruilde Piet van Eeghen (37) het lesgeven voor het theater en in 2022 won hij de publieksprijs tijdens het Leids Cabaret Festival. Hoewel er mogelijk ook een goede docent aan hem verloren is gegaan, blijkt in hem in elk geval een interessante cabaretier en podiumpersoonlijkheid te zitten.

De verlichting nabij is een goede debuutvoorstelling, waarin Van Eeghen zich presenteert als een charmante, maar ook verlegen en ongemakkelijke man. Hij vertelt en zingt niet alleen over zijn worsteling om zijn gevoel te uiten, hij laat het ook overtuigend zíén: in gespeeld nonchalante gesprekjes met het publiek, met hakkelende grapjes, terwijl hij soms nog maar net het publiek aan durft te kijken. Van Eeghen laat goed zien dat cabaret meer is dan praten en grapjes maken.

Grappig is hij overigens ook, bijvoorbeeld als hij laat horen hoe hij Dr. Dre in zijn schooltijd van repliek diende in een disstrack. Hij was groot fan van een nummer waarin de Amerikaanse rapper liet horen te kunnen kaarten, maar spelletjesfanaat Van Eeghen wist er nog nét iets meer van. „Hmm, in gangster-omgevingen wordt hier toch anders op gereageerd”, aldus Van Eeghen nadat hij klaar is met zijn nadrukkelijk onhandige en niet zo coole ge-rap. „Maar ook leuk om hier een keer te staan.”

„Niemand verantwoordelijk, dat is nou het mensenras”, zo zingt een onverwachts felle Van Eeghen

Liefde

Heel wat minder ongemakkelijk is Van Eeghen achter de piano. Hij vertelt dat hij liedjes ging schrijven om beter bij zijn gevoel te kunnen. Dat lukt goed. Als hij zingt dat het met de liefde nog niet helemaal lukt, blijkt er nog geen einde te zijn. Zogenaamd probeert hij er een einde aan te improviseren. „Hé, lijkt dit niet op een hitje uit de 19de eeuw?” Mooi stort hij vervolgens zijn hart uit middels Rachmaninov. Van Eeghen blijkt bepaald geen onverdienstelijke pianist.

Ook het hoogtepunt vindt plaats achter de piano. Van Eeghen heeft een ‘realistisch levenslied’ geschreven. Het is daarom niet in voorspelbare vierkwartsmaat geschreven, maar in wisselende maatsoorten. Het resultaat is een lied dat de Annie MG. Schmidtprijs waardig is; het gaat over hoe de combinatie van particulier leed en wereldleed resulteert in een innerlijke spagaat van jewelste. „Niemand verantwoordelijk, dat is nou het mensenras”, zo zingt een onverwachts felle Van Eeghen.

Zelf is het hem ook nog niet gelukt om uit de spagaat te komen die hij zo vaak ervaart in zijn hoofd. Een periode van dwanggedachten en de laatste woorden van schaaklegende Bobby Fischer („Nothing is as healing as the human touch”) leerde hem wel dat hij verlichting vooral moet zoeken in contact met de ander. De verlichting nabij biedt geen bevredigende oplossingen, maar misschien is dat wel zo realistisch.