Voormalig senator en wethouder Karakus wordt politiebaas in Noord-Holland, ook weer als eerste van Turkse komaf

Profiel

Hamit Karakus Hij was al de eerste Turks-Nederlandse wethouder en Eerste Kamerlid. Nu wordt Karakus (58) de eerste hoofdcommissaris van Turkse komaf in de politieregio Noord-Holland. „Het moet vanzelfsprekend zijn dat we een politie voor iedereen worden.”

„Heel spannend”, noemt Hamit Karakus zijn nieuwe baan. Belangrijkste klus acht hij het „veiliger maken van de samenleving”.
„Heel spannend”, noemt Hamit Karakus zijn nieuwe baan. Belangrijkste klus acht hij het „veiliger maken van de samenleving”. Foto Henriette Guest/ANP

De eerste man van Turkse komaf: de 58-jarige Hamit Karakus, geboren in de Turkse stad Kirşehir en opgegroeid in Steenwijk, hoort het al zijn hele leven. Hij was de eerste Turk die de politieopleiding in het Gelderse Lochem voltooide en de eerste wethouder van Turkse komaf (in Rotterdam), nadat hij onder meer tien jaar als politieman had gewerkt in Rotterdam en Schiedam. Ook in de Eerste Kamer, waar hij tot vorige week namens de PvdA twee jaar deel van uitmaakte, was hij de eerste Turkse Nederlander.

Vanaf 1 september beleeft Karakus opnieuw een primeur. Hij wordt de eerste eenheidschef van politie van Turkse komaf. Karakus wordt hoofdcommissaris van de 3.500 agenten in de regio Noord-Holland. „Heel spannend”, noemt hij zijn nieuwe baan. „Het is belangrijk om je in te zetten voor een maatschappij waarin mensen met al hun verschillen met elkaar kunnen samenleven.”

Politie voor iedereen

Belangrijkste klus acht de nieuwe politiebaas het „veiliger maken van de samenleving”. Over zijn Turkse afkomst en het belang van diversiteit praat hij nu liever niet. „Het moet nu niet over mijn achtergrond gaan. Diversiteit is belangrijk voor iedere agent in de organisatie. Het moet voor ons allemaal vanzelfsprekend zijn dat we een politie voor iedereen worden.”

De politietop ziet de benoeming van Karakus als een doorbraak. „Gelet op zijn brede bestuurlijke ervaring en zijn grote maatschappelijke betrokkenheid, is Hamit een waardevolle versterking voor onze organisatie”, zegt de landelijke korpschef Henk van Essen. Tot nu toe was Martin Sitalsingh (voormalig politiebaas in Midden-Nederland en sinds deze maand eenheidschef in Noord-Nederland) de enige van de elf politiechefs met een niet-westerse migratieachtergrond. Het streven om een diversere organisatie, een betere afspiegeling van de samenleving te worden, draagt de Nationale Politie nadrukkelijk uit, maar verloopt in de praktijk moeizaam. Veel niet witte agenten voelen zich nogal eens gediscrimineerd en vertrekken bij de politie.

Lees ook:Groeiende irritatie over aanhoudend racisme

Affiniteit met diversiteit

Karakus heeft veel affiniteit met het onderwerp diversiteit. Hij werd twee jaar geleden in Rotterdam door de regioburgemeesters aangesteld als voorzitter van een nieuwe, onafhankelijke commissie die toezicht houdt op diversiteit en inclusiviteit, en op discriminatie en racisme bij de politie zelf.

De commissie werd ingesteld nadat bekend was geworden dat agenten uit de wijk Delfshaven in Rotterdam in een appgroep burgers met een migratieachtergrond omschreven als „kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen” op wie ze wilden „schieten”. De nieuwe commissie moet de politie helpen bij een cultuurverandering rond de „bejegening op straat, binnen de eigen organisatie en in de verantwoording en communicatie richting de samenleving”, aldus de raadsbrief waarin de commissie werd gepresenteerd.

De politie hoopt dat meer aandacht voor de thema’s inclusiviteit en diversiteit het vertrouwen in de politie zal versterken. Na de instelling van deze commissie hebben zich nog verscheidene incidenten op het gebied van discriminatie voorgedaan bij de politie Rotterdam. Het is de stad waar Karakus, op verzoek van zijn vrouw, vooralsnog blijft wonen ook al staat zijn bureau straks in Haarlem.