Voorlopig geen militaire interventie in Niger, maar West-Afrikaanse landen voeren druk op

Ecowas-verklaring Donderdag spraken de West-Afrikaanse landen over de situatie in Niger, waar de militaire junta aan de macht is. De landen blijven voorlopig inzetten op een diplomatieke oplossing.
De West-Afrikaanse landen spraken donderdag over de situatie in Niger.
De West-Afrikaanse landen spraken donderdag over de situatie in Niger. Foto EPA/STR

West-Afrikaanse landen verhogen de druk op de militaire junta in Niger en houden de optie voor een militaire interventie in het land open. Donderdag veroordeelden de leiders van West-Afrika’s regionale samenwerkingsverband Ecowas de situatie in Niger, waar militairen de macht hebben gegrepen. De landen verharden in hun toon, maar blijven voorlopig inzetten op een diplomatieke oplossing.

Lees ook: Ecowas zoekt naar juiste toon tegenover militairen in Niger

Ecowas heeft besloten zijn militaire troepen in paraatheid te brengen. Toch blijft de kans klein dat er op korte termijn een interventie komt. Het regionale blok heeft nu de goedkeuring gevraagd van de Afrikaanse Unie en vraagt ook andere partners, waaronder de Verenigde Naties, om steun. Ook logistiek zal een dergelijke troepenmobilisatie al snel minimaal enkele weken duren.

De West-Afrikaanse landen zijn nog altijd verdeeld over een militaire interventie in Niger. Zo is er veel weerstand tegen een dergelijk ingrijpen in Nigeria, wiens troepen onmisbaar zouden zijn. Bovendien hebben Mali en Burkina Faso — die beide werden geschorst door Ecowas na eigen staatsgrepen — gezegd een interventie als een „oorlogsverklaring” tegen ook henzelf te zien.

Dreigement over Bazoum

De junta in Niger zelf hebben de dreigementen ook veroordeeld. Zij zouden zelfs gedreigd hebben president Mohamed Bazoum, die de militairen nog altijd gevangen houden, te doden mocht het tot een internationale interventie komen. Dat meldt persbureau AP op basis van gesprekken met twee westerse functionarissen.

Lees ook: VS maken zich zorgen om gezondheid van Nigerese president Bazoum, wiens eten zou opraken

Het Nigerese leger greep eind juli de macht door president Bazoum af te zetten. Sindsdien zit hij samen met zijn vrouw en zoon vast in zijn paleis en groeien de zorgen over zijn gezondheid en veiligheid. Het voedsel voor hem en zijn familie zou langzaam op raken. Volgens zijn eigen partij leeft de afgezette president onder „wrede” en „onmenselijke” omstandigheden; zo zou er geen elektriciteit of stromend water zijn. De Verenigde Staten hebben deze week contact gehad met Bazoum.

Donderdag kwam het West-Afrikaanse landenblok, waar Niger zelf ook deel van uitmaakt, bijeen om te spreken over een mogelijke reactie. Eerder stelden ze al economische sancties in tegen Niger, waarvan de gevolgen zichtbaar zijn met flink verhoogde voedselprijzen, lege pinautomaten en de handel die is komen stil te liggen.

De Nigeriaanse president Bola Tinubu, tevens voorzitter van Ecowas, stelde dat alle opties nog op tafel liggen. Ook „het gebruik van geweld als laatste redmiddel”. Daarmee handhaafden de West-Afrikaanse landen hun eerdere standpunt. Tinubu sprak ook de hoop uit voor „een vreedzame oplossing” voor het „herstel van stabiliteit en democratie”.

Met medewerking van Eva Oude Elferink.