Voorlopig EU-akkoord over regels voor kunstmatige intelligentie

Na dagenlang onderhandelen, zijn er nu voorlopige Europese regels afgesproken om kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd, te beteugelen. De EU is de eerste die de baanbrekende technologie aan banden legt. Sinds de komst van taalbot ChapGPT eind 2022 zijn er zorgen over de snelle opmars van AI. Hoewel de nieuwe technologie veel kansen biedt, zijn er ook zorgen over de veiligheid.

„Historisch moment”

De zogeheten Europese AI Act deelt AI-toepassingen in op risico. Hoe hoger het risico, hoe strenger de regels. De gevaarlijkste, zoals burgervolgsystemen die burgers voor hun gedrag belonen of straffen, worden verboden. Het akkoord moet nog wel aan het voltallige EU-parlement en de EU-lidstaten goedgekeurd worden, maar dat is doorgaans een formaliteit. De verantwoordelijke Franse Eurocommissaris Thierry Breton spreekt van een „historisch” moment.

De onderhandelaars discussieerden lang over AI voor gezichtsherkenning. Het parlement wilde dat verbieden, maar lidstaten willen het toestaan als het nodig is voor de veiligheid. Dat wordt nu mogelijk gemaakt, met enige beperkingen. Als de nieuwe regels begin volgend jaar officieel worden aangenomen, is de verwachting dat de wet pas eind 2025 of in de loop van 2026 van kracht wordt.


Lees ook
Wat zijn de risico’s van AI? En wat kun je ermee? NRC praat je bij over kunstmatige intelligentie

Met AI geproduceerd beeld, aangemaakt en aangekocht via het platform Shutterstock AI. Shutterstock betaalt royalty's aan iedereen die een bijdrage heeft gedaan aan de totstandkoming van het AI-model. Lees meer in de verantwoording onderin deze gids.


Leeslijst