Voor de Indonesische katholieke gemeenschap heeft het paasfeest dit jaar een rouwrandje. ‘Ik moest huilen, huilen, huilen.’

Het nieuws van het overlijden van paus Franciscus, dat nog maar anderhalf uur eerder bekend was gemaakt, blijkt nog niet elke bezoeker van het paasfeest van de Indonesische gemeenschap uit Nederland en België te hebben bereikt. Hier en daar staan groepjes zacht met elkaar te praten. Een vrouw slaat haar hand voor haar mond.

En ze waren hier nog wel voor iets leuks gekomen: de jaarlijkse Eucharistieviering die door K.K.I. Nederland-België (Keluarga Katolik Indonesia, oftewel Indonesische katholieke gemeenschap) ditmaal in de gemeente Amersfoort is georganiseerd, in de Sint-Martinuskerk van Hoogland. Op Tweede Paasdag komen, telkens op een andere locatie, zo’n vijfhonderd katholieke Indonesiërs bij elkaar om de wederopstanding van Jezus te vieren. Na een uitgebreide Heilige Mis met gebeden, koorzang en voordrachten is er nog een urenlang binnen- en buitenprogramma met artiesten, muziek en dans. En eten: voor de ingang van de kerk staan kraampjes met Indonesische lekkernijen.

Rouwrandje

Maar nu is de dag er een met een rouwrandje. „Ik las vanmorgen een appje van mijn broer in Indonesië dat de paus was overleden”, zegt Lanny Liem (60) uit Amersfoort, in 1983 uit Surabaja naar Nederland gekomen. Ze is een van de gastvrouwen op deze viering, gestoken in een fraai oudroze glimmend gewaad, rode bloem in het zwarte haar. „Ik moest meteen huilen, huilen, huilen. Daarna heb ik gebeden: moet ik nu doorgaan met deze viering? Maar ik kreeg door: gewoon doen, het betekent veel voor heel veel mensen. Dus ik ben toch gekomen. Maar ik was wel wat later.”

Ze wijst naar een met bloemen overladen altaartje in een kapelletje in de kerk en de vele kaarsjes die er branden. „Dit is allemaal voor paus Franciscus. Er komt alleen maar meer bij. Niet alleen Indonesiërs leggen hier wat neer, ook Nederlanders uit de buurt die even binnen komen lopen.”

Het is eigenlijk een hele vrolijke bijeenkomst. Het overlijden kwam daar ineens tussendoor

Raymond Hutting
logistiek paasviering

Ineke en Johan ten Kaate zijn naar de kapel gekomen om een kaarsje aan te steken. Voor Ineke was de paus „iemand aan wie je je kon vasthouden”.Foto Olivier Middendorp

Dat blijkt als Ineke en Johan ten Kaate, beiden 80 jaar, in de kapel een kaarsje komen aansteken. „Wij wonen in Amersfoort, dit is onze kerk”, zegt Ineke. Toen ze hoorde van het overlijden van de Paus voelde ze „veel ontroering”. Ze hadden natuurlijk ook wel gezien hoe slecht hij al was, gister nog, bij het uitspreken van de paaszegen, het urbi et orbi. „Hoe lang houdt-ie het nog, zeiden we tegen elkaar”, vult Johan aan. Toch waren ze door het nieuws „wel geschokt vanmorgen”.

Paasfeest

Ondanks het verdrietige nieuws van deze ochtend is de sfeer in en om de kerkbanken in de uren erna niet bedrukt. Er wordt soms zelfs gelachen. De dienst draait het vaste programma af conform het thema van deze eucharistieviering: „De Heer is Waarlijk Opgestaan: Verkondig Het!” En daar horen vrolijke liederen bij, en preken over belofte, herrijzenis, eeuwig leven, het geluk van de onsterfelijkheid en – dus – het vieren van het paasfeest, „het feest van de eeuwige vreugde”. Een groot deel van de toespraken en gebeden is in het Indonesisch. Een volle kerk zingt uit volle borst in moedertaal mee bij het Onze Vader, Bapa Kami in dit geval.

„Dit is eigenlijk een hele vrolijke bijeenkomst”, beaamt Raymond Hutting (45), die samen met zijn partner Natalia Ekaputri (44) de logistiek van dit evenement onder zijn hoede heeft. „Het overlijden kwam er ineens tussendoor, en daar gaan wij vandaag natuurlijk een aantal maal bij stilstaan. Maar het blijft ook een viering.” De paasviering in Hoogland kan bogen op een aantal belangrijke gasten, zoals de hulpbisschop van Bisdom Utrecht Mgr. Herman Woorts, acht uit Indonesië overgekomen priesters en de plaatsvervangend Indonesisch ambassadeur. Hutting: „ De paus was altijd moedig. Zijn geest, zijn spirit, zijn vuur blijft in ons om door te kunnen gaan als Indonesische gelovigen in Nederland. Ik weet zeker dat de paus trots op ons is omdat wij nog steeds het geloof, het vuur in ons hebben.”

Normaal mens

Jeroen Claase (51) uit Utrecht is hier met zijn vader Willy (82). Jeroen: „Mijn vader komt uit Indonesië en is dement, ik zorg voor hem. Het is fijn om hier bij te zijn.” Hij denkt met warmte terug aan Franciscus: „Het mooie aan deze paus was zijn inclusiviteit. Alle contacten die hij aanknoopte, met al die andere kerken, dat was ongekend – hij zette de deur open.”

Ieder jaar komt de K.K.I. Nederland-België (Keluarga Katolik Indonesia) samen op een wisselende locatie. Foto Olivier Middendorp

Aan het eind van de dienst zitten achterin de grote kerk een paar bezoekers op een bankje te wachten naast de toiletten. Willie Old Bolhaar (77) is hier met zijn vrouw Dian en komt uit Enschede. Hij vertelt graag over Franciscus: „Ik heb grote bewondering voor hem. Een eenvoudige man die niet van opsmuk houdt.” Agnes van der Lee (58) uit Deil, oorspronkelijk Oost-Java: „Het was een normaal mens. Hij droeg een gewoon horloge, hoefde geen mooie auto, sliep niet in het Vaticaan. Deze paus was anders.”

Na de dienst staan enkele nonnen samen na te praten. Zuster Xavera (52) woont in een klooster in Sint-Niklaas in België. Ze mist Franciscus, zegt ze zacht. „Het was zo mooi dat hij voor arme mensen aandacht vroeg. Hij wilde vrede, of het nou ging om godsdiensten, culturen, landen, achtergronden – vrede in het leven. Dit feest is mooi, maar het voelt dubbel. Het is gewoon moeilijk.”