N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Voetballer De vijftigvoudig international die al vervolgd wordt voor een steekpartij, zou ook een actieve rol in de cocaïnesmokkel spelen.
Voetballer Quincy Promes was actief betrokken bij twee cocaïnetransporten waarmee begin 2020 in totaal ruim 1.300 kilo cocaïne de haven van Antwerpen is binnengesmokkeld. Het ene transport was succesvol en het andere transport werd gepakt. „De vorige bevalling is half mislukt. Eentje is gevallen en eentje is geklemd. Mijn hele winst was door de helft”, zo verwoordde Promes het kort daarop volgens justitie.
Maandag presenteerde het Openbaar Ministerie in de rechtbank Amsterdam de contouren van het bewijs in de nieuwe strafzaak tegen vijftig voudig Oranje-international Promes. Uit gekraakte chatgesprekken die justitie toeschrijft aan Promes blijkt dat hij niet enkel als financier van cocaïnetransporten optrad maar ook van een afstand coördinerende taken verrichtte.
De 31-jarige voetballer zou op het, onder criminelen populaire, communicatieplatform SKY schuilgaan achter de gebruikersnaam Fantasma. Deze Fantasma dirigeert uithalers – die de cocaïne uit zeecontainers verwijderen – naar de juiste loods in het Antwerpse havengebied.
Met medeverdachte Marylio V., die eerder is veroordeeld voor cocaïnesmokkel, wordt Promes nu vervolgd voor betrokkenheid bij de import van een partij van 650 kilo cocaïne en een van 712 kilo. De drugs zaten verstopt in containers die op 29 januari 2020 in de Antwerpse haven aankwamen en bevatten zakken zout als deklading.
Lees ook: Encryptie is niet meer weg te denken uit het criminele milieu
Promes en V. maken deel uit van een grotere groep verdachten, maar justitie heeft ervoor gekozen om in strafzaak Porto alleen hen te vervolgen. Dat kan niet los worden gezien van de andere strafrechtelijke vervolging van de bij Spartak Moskou voetballende Promes, die zijn neef neerstak na afloop van een familiefeest in Abcoude in juli van 2020. De neef raakte daarbij gewond aan zijn knie en liet in eerdere zittingen door zijn advocaat naar voren brengen PTSS te hebben opgelopen.
Telefoongesprekken
Justitie kwalificeert de steekpartij als zware mishandeling en eiste afgelopen maart twee jaar celstraf tegen Promes. En hoewel Promes zijn betrokkenheid bij steekpartij ontkent, beschikt justitie over telefoongesprekken die op het tegendeel wijzen. Tegen familieleden vertelde Promes kort na het steekincident onder meer „Ik mikte helemaal niet in zijn been. Ik wou in zijn nek doen.”
Ten tijde van de steekpartij werd Promes afgeluisterd vanwege de verdenkingen in de drugszaak. En omdat het OM lang weigerde inzicht te bieden op grond van welke verdenking de rechter-commissaris toestemming tot dat afluisteren gaf, betoogden Promes’ advocaten eerder dat de (on)rechtmatigheid van de afluisteractie niet kon worden onderzocht.
Lees ook: Geweld en honderden kilo’s coke: profvoetballer Quincy Promes is meervoudig verdachte
De rechtbank verplichtte het OM na de strafeis in maart om alsnog inzicht te bieden in de afluisteractie tegen Promes. En het OM besloot daarop om dan meteen ook maar de vervolging in de drugszaak te beginnen. Beide stonden maandag op de rol.
Promes, zo bleek, is afgeluisterd op grond van twee verslagen van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie. Zo was er een melding bij de TCI dat Promes in cocaïne zou investeren en contacten zou hebben met drugsbaron Piet W. – iets wat beiden ontkennen. En in december 2019 kwam er een tip dat Promes in de cokehandel zou zitten en een versleutelde SKY-telefoon zou gebruiken.
Op grond hiervan was er volgens de rechter-commissaris voldoende verdenking om Promes af te luisteren.
Promes’ advocaten stribbelden maandag tegen dat ook met de nieuw toegevoegde stukken de rechtmatigheid van de afluisteractie moeilijk te controleren is. Of de rechtbank dat ook zo ziet blijkt op 19 juni bij de uitspraak.