VN-rapport: dagelijks 135 Somaliërs zullen dit jaar sterven door extreme droogte

Klimaatcrisis De VN schatten zo’n 2,6 miljard dollar nodig te hebben om 7,6 miljoen Somaliërs te voorzien in hun primaire behoeften. Dat veel traditionele donoren voor humanitaire hulp zich de afgelopen tijd op Oekraïne hebben gericht, helpt de situatie in het land niet vooruit.

Onderzoekers van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie voorspellen dat in de eerste zes maanden van dit jaar zeker 18.000 mensen zullen overlijden.
Onderzoekers van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie voorspellen dat in de eerste zes maanden van dit jaar zeker 18.000 mensen zullen overlijden.

Foto Sally Hayden/Reuters

Naar schatting 43.000 mensen stierven vorig jaar in Somalië door extreme droogte. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef dat werd uitgevoerd door de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Het zou voor de helft om kinderen onder de vijf jaar gaan. Somalië, gelegen in de Hoorn van Afrika, heeft te maken met haar langste droogte ooit.

Volgens een prognose van de onderzoekers zouden dagelijks zo’n 135 mensen kunnen sterven als gevolg van de crisis. Daarmee zou het aantal overlijdens door droogte in de eerste zes maanden van dit jaar kunnen oplopen tot 34.000. De instanties nemen de hoogste sterftecijfers waar in het zuiden van Somalië, met name in de gebieden rond de regio’s Bay, Bakool en Banadir, het huidige epicentrum van de droogte. De Verenigde Naties schatten zo’n 2,6 miljard dollar (omgerekend 2,43 miljard euro) nodig te hebben om 7,6 miljoen Somaliërs te voorzien in hun primaire behoeften. Dat veel traditionele donoren voor humanitaire hulp zich de afgelopen tijd op Oekraïne hebben gericht, zoals de VN-coördinator in Somalië afgelopen maand beweerde, helpt de situatie in het land niet vooruit.

De cijfers, zo stellen de onderzoekers, bewijzen dat hoewel de hongersnood officieel voorlopig is afgewend, de crisis in het land nog lang niet voorbij is en nu al grotere vormen aanneemt dan andere noodsituaties uit het verleden. Bij een eerdere hongersnoodcrisis in 2011 kwamen een kwart miljoen Somaliërs om. Tot nog toe beschouwt de VN de huidige situatie niet als een hongersnood. Voor zo’n formele hongersnoodverklaring moet uit gegevens blijken dat meer dan een vijfde van de huishoudens extreme voedseltekorten heeft, ruim dertig procent van de kinderen acuut ondervoed is en meer dan twee op de 10.000 mensen dagelijks sterven.