VN: gewapende groep bezet schoolcomplex in Palestijns vluchtelingenkamp Libanon

Libanon De gevechten van begin vorige maand zijn voorbij, maar nog steeds wordt een scholencomplex van de VN bezet door militanten. „Een grove schending” van internationaal recht, vinden de VN.
In het vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh wonen meer dan vijftigduizend Palestijnse vluchtelingen.
In het vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh wonen meer dan vijftigduizend Palestijnse vluchtelingen. Foto Wael Hamzeh/EPA

Een scholencomplex in het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh in Libanon wordt bezet door „gewapende actoren”. Dorothée Klaus, hoofd van VN-organisatie UNRWA die Palestijnse vluchtelingen hulp biedt, zegt donderdag in een verklaring dat ze „verontrustende berichten” over de bezetting binnenkrijgt. In het complex zitten vier scholen van UNRWA, waar normaal gesproken 3.200 vluchtelingen onderwijs zouden krijgen.

Eind juli braken gevechten uit in Ain al-Hilweh, waar behalve meer dan vijftigduizend Palestijnen ook duizenden Syriërs en andere vluchtelingen wonen. Zeker dertien mensen kwamen om het leven. Inmiddels is het rustiger in het kamp, maar is het scholencomplex nog steeds bezet. „Een ernstige inbreuk op de onschendbaarheid van VN-gebouwen volgens het internationaal recht”, zegt Klaus, die de militanten oproept te vertrekken.

VN-gebouwen zouden beschadigd zijn geraakt, ook al zijn ze volgens persbureau AP „zwaar gefortificeerd” om kinderen te beschermen voor het geval er gevechten uitbreken. Libanese militairen hebben hulpverleners de toegang ontzegd tot de helft van het kamp omdat het er te onveilig zou zijn. „Het kamp is instabiel”, zei Klaus na een bezoek vorige week.

Lees ook Doden en gewonden bij dagenlang geweld in Palestijns kamp in Libanon