Vijftienhonderd vrijwilligers zoeken naar vermiste scholier in Sleeuwijk

Zeker vijftienhonderd vrijwilligers zoeken zaterdag langs de Merwede en de Waal in Noord-Brabant naar de 16-jarige Yoran Krol. Dat zegt Coördinatie Platform Vermissing (CPV), de organisatie die de zoektocht coördineert. De scholier uit Sleeuwijk verdween nadat hij in de nacht van 23 op 24 december een jongerencentrum in het nabijgelegen Almkerk had bezocht. Kort daarna werd zijn fiets gevonden bij de Merwedebrug, zo’n tien kilometer verderop.

CPV organiseert de zoekactie rondom de rivier de Merwede en de Waal in samenspraak met de familie van Yoran Krol en de politie. „Dit is de grootste opkomst sinds we bestaan”, zegt woordvoerder Ramona van Urk van CPV. CPV werd opgericht nadat in 2016 een jongen op Urk vermiste raakte, en een groep inwoners naar hem op zoek ging.

Vrijwilligers voor de zoektocht naar Yoran Krol krijgen in groepjes van vijf zoekgebieden aangewezen. Het hele zoekgebied beslaat zo’n vijfentwintig kilometer en concentreert zich rondom het water. De vrijwilligers krijgen een zoekgebied toegewezen dat zij in ongeveer twee uur tijd kunnen uitkammen. Ze zoeken naar Yoran Krol zelf, maar ook naar de kleding die hij droeg. Vrijdag vonden mensen zijn jas in de Merwede.

Gevonden jas

De politie heeft meegedacht over de zoeklocatie, zegt politiewoordvoerder Dick Advocaat. „Gisteren is de jas aangetroffen bij de rivier nabij Papendrecht. Dat versterkt ons vermoeden dat de jongen in het water terecht is gekomen.” De politie is zelf ook bij de zoekactie aanwezig, onder meer met sonarboten, speurhonden en met helikopters.

„We zijn heel blij met deze inzet van vrijwilligers”, zegt Advocaat, „want zelf hebben we niet genoeg mankracht voor een actie van deze grootte”. Sinds de vermissing van Anne Faber, waarbij vrijwilligers een cruciale rol speelden, is de politie in dit soort zaken nauwer met burgers gaan samenwerken. Rond één uur ‘s middags stonden er in Sleeuwijk nog steeds vrijwilligers in de rij om te beginnen met zoeken.

De zoektocht gaat zaterdag door tot zonsondergang.