Vier van de vijf relschoppers krijgen lagere straffen dan geëist na Maccabi-rellen

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag vijf mannen die betrokken waren bij de rellen rondom de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv veroordeeld tot taakstraffen en gevangenisstraffen. De veroordeelden deelden opruiende berichten in appgroepen, pleegden openlijk geweld of deden dat allebei.

De 19-jarige Lucas D. uit Monnickendam, die als enige aanwezig was in de rechtszaal, werd vanwege zijn relatief jonge leeftijd veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht. Hij krijgt een volgens de rechter „forse werkstraf” van honderd uur met aftrek van voorarrest. Indien hij de werkstraf niet uitvoert, moet hij vijftig dagen in jeugddetentie. D. krijgt zijn mobiel, waarop hij in de appgroep dreigende berichten verstuurde, niet terug.

De overige oudere verdachten kwamen niet opdagen om volgens hun advocaten „de grote mediabelangstelling” te ontlopen. De rechter stelt dat de strafbare feiten die het viertal pleegde normaliter met taakstraffen worden bestraft, maar vanwege de ernst van de feiten en de maatschappelijke context is „alleen een gevangenisstraf passend”.

Gevangenisstraffen

Hotelmedewerker Karanveer S. (26) verstuurde tijdens zijn nachtdienst de locatie door van Maccabi-supporters en onder meer het tijdstip van een vlucht terug naar Tel Aviv. Hij zat al zeventien dagen in voorarrest. Omdat hij niet overging tot geweld, eiste het OM een maand gevangenisstraf waarvan twee weken voorwaardelijk. De rechter veroordeeld S. tot één maand gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest.

Hagenaar Umutcan A. (24) pleegde openlijk geweld op het Damrak en stal met geweld een Maccabi-sjaal. Hij krijgt één maand celstraf opgelegd, met aftrek van voorarrest. Verder mag hij zijn telefoon terug. Het OM had acht maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist.

De 26-jarige Utrechter Rachid O. moet tien weken naar de gevangenis, met aftrek van voorarrest. Hij krijgt zijn mobiel niet terug. Het OM had zes maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk geëist vanwege mishandeling, telefoondiefstal en groepsbelediging.

Sefa Ö., een 32-jarige man van Koerdische komaf, werd het zwaarst gestraft: een celstraf van zes maanden met aftrek van voorarrest. Het Openbaar Ministerie had twee jaar celstraf tegen Ö. geëist vanwege mishandelingen. Ook hij krijgt zijn mobiel niet terug.

De rellen in Amsterdam vonden op 7 en 8 november plaats en het nieuws erover ging de hele wereld rond. Het Openbaar Ministerie koos voor snelrechtprocedures. De behandeling van de strafzaken tegen twee andere verdachten is uitgesteld.