Vier keer de restauratiewagon als filmster, van Hitchcocks treinfilm tot Hercule Poirot

In nieuwe Duitse sneltreinen komen restauratiewagons, nu de BordBistro-snackwagons verdwijnen, volgens Duitse media. De luxe restauratiewagon om in een voortrazende trein in te eten fascineert filmmakers al sinds de stoomtrein. Vier voorbeelden van films waarin de dramatische restauratiewagonmogelijkheden – spanning, romantiek, dreiging, humor – memorabel zijn uitgebuit:

1. Een theedrinkscène in een restauratiewagon speelt een cruciale rol in de spannende film The Lady Vanishes van Alfred Hitchcock uit 1938. Een oudere dame, Miss Froy (gespeeld door Dame May Whitty), verdwijnt op mysterieuze wijze uit een rijdende trein, nadat ze in de restauratiewagon thee heeft gedronken met passagier Iris Henderson (gespeeld door Margaret Lockwood). Die zoekt haar, maar medepassagiers ontkennen haar gezien te hebben. Pas als het met keukenafval uit de trein gegooide theezakje van Miss Froys eigen kruidenthee (Harriman’s Herbal Tea) tegen de treinruit plakt, kan Iris bewijzen dat de verdwenen dame echt aan boord was.

2. De luxe Wagon-Lits restauratie- en barwagons van de Orient Express zijn voor de Belgische speurder Hercule Poirot belangrijke plekken om verdachten te observeren. Dat is te zien in de vele verfilmingen van Agatha Christies Murder on the Orient Express, ook in de recente uit 2017 met Kenneth Branagh als Poirot.

3. De restauratiewagon en bijbehorende keuken zijn ware poelen des doods in de zwart-humoristische film over een Japanse supersnelle trein, Bullet Train (2022). Brad Pitt speelt daarin een klungelende huurmoordenaar, die in de keukenwagon steeds moet vechten op leven en dood, met een sushi-snijplank als wapen. Doden bergt hij als dronken reizigers in de barwagon.

4. Romantiek en humor in de restauratiewagon strijden om voorrang in de tv-komediereeks The Big Bang Theory als nerd en treinfanaat Sheldon Cooper voor Valentijnsdag een romantisch etentje krijgt van zijn vriendin: in een rijdende historische trein. Dat loopt nogal in de soep omdat hij meer belangstelling heeft voor treinweetjes dan voor eten en romantiek.