Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, NSC) mag namens het kabinet onderhandelen over een nieuwe vervroegde pensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Het kabinet maakte daar geld voor beschikbaar tijdens de begrotingsonderhandelingen in de afgelopen weken. Dat zei Van Hijum vrijdagmiddag na de minsterraad.
Vakbonden demonstreerden de afgelopen weken voor een nieuwe regeling. De politie was bijvoorbeeld niet aanwezig bij voetbalwedstrijden en een klimaatmars van Extinction Rebellion. De Klassieker, de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, kan door de afwezigheid van de politie niet doorgaan.
Sinds in 2012 is besloten dat de AOW-leeftijd hoger werd dan 65 jaar, was er discussie wat dat betekent voor mensen met zware beroepen. Zij kunnen vaak niet zo lang doorwerken. Sinds 2021 is er voor hen een tijdelijke regeling, die volgend jaar afloopt en volgens het ministerie jaarlijks 70 miljoen euro kost.
Dat Van Hijum van het kabinet mag praten over de zware beroepen, is het eerste plan dat het kabinet aankondigt nu de onderhandelingen over een begroting voor 2025 zijn afgerond.
Portemonnee
Wat verder in de begroting staat, wil het kabinet niet zeggen. Wel doet premier Schoof vrijdagmiddag een algemene belofte: „Iedereen gaat er in de portemonnee op vooruit.” Dat wil het kabinet betalen door bezuinigingen op onder andere ontwikkelingssamenwerking en het ambtenarenapparaat, zei Schoof. Die voornemens uit het in mei gesloten Hoofdlijnenakkoord gaat het kabinet uitvoeren.
Andere plannen lekten uit in de uren nadat de onderhandelingen over de begroting waren afgerond. Allemaal plannen waar het kabinet mensen blij mee verwacht te maken. RTL Nieuws meldt bijvoorbeeld dat scholen volgend jaar gratis maaltijden kunnen blijven uitdelen. Dit jaar kost dat ongeveer 166 miljoen euro.
Ook wil het kabinet extra geld uitgeven aan defensie, schrijft De Telegraaf. Plannen om het fiscale voordeel voor werknemers uit het buitenland aan te pakken zijn geschrapt, meldt de krant, en de overdrachtsbelasting wordt voor sommige mensen teruggeschroefd. Hoe de volledige begroting eruitziet en waar het mogelijk pijn gaat doen, wordt officieel op 17 september, Prinsjesdag, bekend.
Nachtwerk
De onderhandelingen leken lang voorspoedig te gaan met kabinetsoverleggen op het Catshuis die flink korter duurden dan ingepland. Het werd pas nachtwerk toen het kabinet de fractievoorzitters en financieel specialisten opzocht van de partijen die meeschreven aan het hoofdlijnenakkoord: BBB, VVD, NSC en BBB. Van donderdag- op vrijdagnacht zaten premier Dick Schoof en minister van Financiën Eelco Heinen tot 4:00 uur in de ochtend met hen om tafel op het ministerie van Financiën.
Was dat niet gek, voor een kabinet dat zichzelf extraparlementair noemt? Met die titel kwam ook de belofte: meer afstand tot de Tweede Kamer, zodat niet alles en achter gesloten deuren zou worden afgesproken. Die nachtelijke overleggen met Kamerleden komen juist over als een heel normáál kabinet.
Schoof vond zo’n overleg met fractievoorzitters logisch. De premier wilde de vier partijen spreken om te controleren of de begroting „in de geest van het hoofdlijnenakkoord” was. De fractievoorzitters, zei de premier, wilden met name in de gaten houden of werken zou blijven lonen, of (kinder)armoede zou worden teruggedrongen, dat inkomens niet gelijker zouden worden en dat de begroting solide zou zijn.