Verenigde Staten halen Turkse drone neer boven noord-oosten Syrië, Turken richtten op Koerdische doelen

Drone-aanvallen De VS zouden zich bedreigd hebben gevoeld doordat de Turkse drone zich op een halve kilometer van Amerikaanse militairen bevond. Het neerhalen van het toestel is opvallend, aangezien de VS en Turkije allebei lid zijn van de NAVO.
Een droneaanval in de Syrische stad Qamishli, afgelopen donderdag.
Een droneaanval in de Syrische stad Qamishli, afgelopen donderdag. Foto Orhan Qereman/Reuters

De Verenigde Staten hebben donderdag in het noord-oosten van Syrië een Turkse drone neergehaald, melden internationale persbureaus. De VS beschouwden de drone, die zich op een halve kilometer van Amerikaanse strijdkrachten in Syrië bevond, als een bedreiging. Het neerhalen van het toestel is opvallend, aangezien de VS en Turkije allebei lid zijn van de NAVO. Landen die daarbij zijn aangesloten vallen elkaar in principe niet aan.

Turkije voerde donderdag meerdere luchtaanvallen uit in Syrië, en richtte daarbij op Koerdische gebieden. De Turkse aanvallen zijn volgens de VS een vergelding voor een zelfmoordaanslag in de Turkse hoofdstad Ankara van afgelopen zondag, waarbij twee politieagenten gewond raakten. De in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) – Turkije beschouwt hen als terroristen – pleegde die aanslag. De VS zouden voorafgaand aan het neerhalen van de drone contact hebben gehad met de Turkse regering en aangedrongen hebben op „de-escalatie”. Turkije bevestigt contact te hebben gehad met de VS.

Zo’n negenhonderd Amerikaanse militairen zijn nog altijd gestationeerd in Syrië. Zij proberen terreurgroep IS te bestrijden en werken daarbij samen met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Turkije ziet de SDF, waar veel Koerden onderdeel van zijn, als handlangers van de PKK. Volgens Turkse media richtte Turkije zich donderdag met meerdere luchtaanvallen op de SDF. Daarbij zouden tien doden zijn gevallen.