Verenigd Koninkrijk deelt eerste celstraffen uit vanwege online verspreiding nepnieuws

In het Verenigd Koninkrijk zijn vrijdag de eerste celstraffen opgelegd voor het verspreiden van racistische desinformatie over de verdachte van de dodelijke steekpartij in Southport, waarbij drie meisjes om het leven kwamen. Fysieke relschoppers werden al eerder bestraft door de rechtbank, maar nu is in het VK ook begonnen met het veroordelen van het online verspreiden van nepnieuws over de verdachte. De massaal gedeelde desinformatie leidde tot racistisch geweld tegen moslims en migranten in het hele land.

Vrijdag schrijft de BBC dat vier twintigers zijn veroordeeld voor hun digitale activiteiten. Volgens de rechter zetten de mannen aan tot rassenhaat op sociale media. Ze spoorden mensen aan om hotels waar asielzoekers en vluchtelingen verbleven aan te vallen of in brand te steken.

Hun berichten waren onderdeel van een wijdverspreide online storm aan desinformatie. Daarin werd gesteld dat de vermoedelijke dader van de steekpartij in Southport een radicaal-islamitische migrant zou zijn. Maar de 17-jarige verdachte is in Cardiff geboren en zou actief geweest zijn in de lokale christelijke kerk, schrijven Britse media.

De Britse politie heeft ongeveer zeshonderd arrestaties verricht sinds het geweld uitbrak. Relschoppers kregen het aan de stok met politieagenten, vielen moskeeën aan en vernielden hotels waar asielzoekers verblijven. Gearresteerden worden de komende dagen in een versneld rechtsproces berecht.

Het geweld nam in de loop van de week af, maar het VK heeft een grote politie-eenheid klaargezet voor aankomend weekend. De Britse premier Keir Starmer houdt rekening met het scenario dat er opnieuw rellen zullen uitbreken. De regering wil ook strengere regels voor sociale mediabedrijven vanwege het extreemrechtse nepnieuws.


Lees ook

Duizenden Britten vormen een menselijk schild tegen extreemrechts geweld

Tegendemonstranten in de Londense wijk Walthamstow.