Verbod op ‘bubbling’ roept herinneringen op aan andere verboden dansstijlen

Caribische cultuur Het Rotterdamse Zomercarnaval verbiedt ‘bubbling’ tijdens de parade dit weekend omdat het te seksueel zou zijn. Volgens tegenstanders van het verbod moet je de dansstijl „in context” zien.


Foto Henk van der Leeden Photography/ANP

De deelnemers van de parade werden al in januari op de hoogte gesteld: tijdens het jaarlijkse Zomercarnaval in Rotterdam is ‘provocatief’ of ‘vulgair’ dansen niet meer toegestaan. Specifiek werd ‘bubbling’ genoemd, een dansstijl waarbij twee mensen met hun onderlichamen tegen elkaar aan schuren. Ook komt er een alcoholbeperking voor het publiek.

De ophef kwam pas deze week; de parade is zaterdag. Het Zomercarnaval is een viering van de Afro-Caribische cultuur, en daar horen dansstijlen als bubbling bij, klonk het. Die bestempelen als ‘vulgair’ zou denigrerend, koloniaal of racistisch zijn.

Het dansen op de praalwagens liep vorig jaar uit de hand, zegt Ryansley Haize, vicevoorzitter van de Stichting Zomercarnaval Rotterdam. De organisatie paste daarom het reglement aan. „We drukken de deelnemers op het hart niet seksueel provocerend te dansen, omdat dit niet past bij het familiefeest dat we willen uitdragen. Het gaat hierbij om dansen met z’n tweeën waarbij de genitaliën tegen elkaar aan schuren. Voor kleine kinderen zijn dit soort seksuele bewegingen niet geschikt.”

In context

Daar is Ruminaily Winnie Alberto (36) het niet mee eens. Ruminaily kwam op haar derde vanuit Curaçao naar Nederland, en danste jarenlang mee met Zomercarnaval. Dit jaar niet. „Je moet de Afro-Caribische en Latijns-Amerikaanse carnavalscultuur en daarbij behorende dansvormen in de context plaatsen. Die cultuur heeft namelijk te maken met het slavernijverleden: die dansen werden toen beoefend. Ze symboliseren voor ons dus een vorm van bestaansrecht om in kostuum, je lichaam vrij te mogen bewegen, zoals je zelf wilt.”

Volgens Alberto wordt tijdens het Zomercarnaval de Caribische cultuur gevierd. De groepsdeelnemers representeren hun land tijdens de parade. „Op Curaçao neemt de parade je mee naar plekken waar je voorouders in de slavernij niet mochten komen. Daarom is vrij dansen voor ons ook een spirituele uiting.”

Bubbling als dansvorm komt in verschillende delen van het Caribisch gebied voor. Het wordt ook wel teefin’ a wine genoemd. De dans kan als een begroeting worden gezien tussen twee mensen, die dansen op socamuziek, een ritmische mix van calypso en afrobeats. Bubbling is ook een muziekgenre, ontstaan in de jaren tachtig, dat is terug te brengen tot het Antilliaanse dj-duo DJ Moortje en MC Pester. Dancehallmuziek wordt daarbij versneld afgespeeld.

Verboden dansstijlen

Volgens Alberto mag je altijd ‘bubblen’, mits daar wederzijdse instemming voor is. „Zo ook bij de Antilliaanse tambú, een dansstijl die vroeger door de overheid werd verboden ten tijde van het kolonialisme. Weliswaar is dit huidige verbod door de organisatie zelf ingevoerd, maar het sentiment blijft voor de tegenstanders hetzelfde. Het is een dansstijl waarbij de zwarte vrouw trots danst met haar rondingen. De man danst mee als blijk van erkenning, ze zijn trots op hun zwarte vrouwen.” Alberto maakt de vergelijking met het Brabantse carnaval: „Daar wordt toch ook geschuurd, en geldt daar een alcoholbeperking?” Bubbling blijft voor het publiek overigens gewoon toegestaan, voor zover bekend.

Bij het carnaval in Brabant wordt toch ook geschuurd?

Ruminaily Winnie Alberto danseres

In het verleden werden andere Afro-Caribische dansstijlen wel verboden door koloniale overheden. In Trinidad en Tobago werd in 1881 ‘jamette’ verboden door Europese overheersers. ‘Jamettes’ gebruikten dans om zich uit te spreken tegen het koloniale bewind, dat het als ‘onzedelijk’ beschouwde. Tumba, nu populair tijdens de carnavalsperiode op de ABC-eilanden, werd ook lange tijd verboden door Nederland.

Handhaving

Sambadanseres Lita Moreno Rocha Monteiro (44) begrijpt het verbod in Rotterdam wel. Zij danst sinds 2001 op de praalwagens tijdens het Zomercarnaval. „Het is echt een familiefeest waar veel gezinnen op afkomen. Er is ook een kindergroep die deelneemt.” Zelf ziet zij de regels voor haar dansstijl niet als een beperking. „Een sambapak bestaat uit een string. Ik hoef daarmee niet ook nog tegen iemand aan te dansen, dan wordt het echt ordinair.” Er is volgens haar een duidelijk verschil tussen ‘sexy’ en ‘vulgair’ dansen.


Lees ook: ‘Dans laat zien wat er mogelijk is als een groep individuen zich aan één doel wijdt’

Hoe het verbod vanuit de organisatie wordt gehandhaafd is de vraag. In het reglement staan sancties als verwijdering uit de parade, eventueel ook bij volgende edities. De woordvoerder van de burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt slechts te handhaven op veiligheid. Wegens de verscherpte alcoholregels hebben supermarkten extra beveiliging ingezet.