Veelzijdige komiek Pieter Bouwman maakte naam met hoorspel ‘Radio Bergeijck’

Komiek Pieter Bouwman, bekend van Radio Bergeijck, is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan longkanker. Naast radiomaker was Bouwman regisseur van meer dan zestig cabaretvoorstellingen. Voor diverse projecten werkte hij samen met Hans Teeuwen.

Bouwman maakte Radio Bergeijck (2001-2020) samen met George van Houts. Dit absurdistische VPRO-hoorspel over een lokale radiozender bevat geïmproviseerde sketches in een sfeer van bederf en ondergang. De twee hoofdpersonen, de smoezelige botteriken Toon Spoorenberg en Peer van Eersel doen bijvoorbeeld verslag van grafruimwedstrijden in verband met het Kerkhoffestival. Of ze bezoeken pastoor Bastiaans die na zijn zestigjarig jubileum in een penitentiaire inrichting is beland door inspanningen van de Stichting Slachtoffers Pastoor Bastiaans.

Toen de reeks in 2019 na twaalf jaar afwezigheid weer terugkeerde als podcast, was de vraag of de grensoverschrijdende humor nog wel van deze tijd was. Maar presentator Van Spoorenberg liet geruststellend weten: „De laatste tien jaar hebben wij natuurlijk niet stilgestaan. Wij zijn regelmatig bijgespijkerd met moderne ontwikkelingen, zoals vrouwen, gehandicapten en mensen die niet van hier zijn, en zo.”

Orthopedagoog

Bouwman (Eindhoven, 1958), zoon van een hoofdonderwijzer en een handarbeidjuf, is opgeleid als orthopedagoog. Na een jaar werken in een kindertehuis besloot hij de theaterschool te gaan doen. In 1989 bracht hij met zijn Nederlandstalige groep Benzine de elpee De Lucht van Benzine uit. Hij werkte als acteur en regisseur in het toneel, onder meer bij Hollandia en De Federatie. Na het regisseren van de eerste solo’s van Hans Teeuwen werd hij een veelgevraagd cabaretregisseur.

Hij probeerde het in 1995 zelf ook als stand-up comedian als een van de eerste leden van Comedytrain, maar hij vond het resultaat niet meer dan acceptabel. Bovendien was hij naar eigen zeggen niet geschikt voor het avond aan avond herhalen van dezelfde grappen. Zijn kracht lag in de improvisatie.

Zo maakte hij samen met Hans Teeuwen de geïmproviseerde sketchshow Mannen van de radio. Inspiratiebron waren de sketches uit de jaren zeventig van het Britse duo Derek & Clive, over twee vuilbekkende wc-wachters. Met cartoonist Gummbah maakten de twee in 2001 het theaterprogramma Poelmo, slaaf van het Zuiden (voor meisjes die van dieren houden). Ook speelde hij naast Teeuwen in de speelfilm Jezus was een Palestijn (1999) Op televisie presenteerde hij samen met Van Houts het VPRO-cultuurmagazine R.A.M.. In de solo Pater Biemans kokhalst (2005), improviseerde hij live het geluid bij tv-programma’s.

Bouwmans interesse in de zelfkant, zoals die tot uiting kwam in zijn werk, had ook zijn weerslag op zijn eigen leven. Rond 2007 maakte hij een donkere periode door wegens alcoholisme en cocaïnegebruik. Hij werd in die tijd verdacht en vrijgesproken van het bezit van kinderporno. Op de cabaretsite Zwarte Kat zei hij in 2019: „Ik ben geïnteresseerd in het menselijk tekort. Je wordt geboren hier, waarom, geen idee, en straks moet je ook dood, en wat doen we in de tussentijd? Hopen dat we neuken kunnen en… Wat is dit voor een geschenk?”

Bouwman publiceerde twee bundels van zijn bon mots: Het ergste moet nog komen (2021) en Gezellig bijkletsen (2022). De oneliners deelde hij op X. Zoals die van 26 maart: „Dat Rien van Nunen in iedere scène met Saartje zijn kamelenlul uit zijn broek liet hangen, was toen heel normaal in de Champions League van Televisieland, waarin Swiebertje tenslotte speelde”. En de op één na laatste, op 8 september: „So! Ongeneselijke longkanker, ook geen pretje! Uitjes en zuur erbij zoals altijd?”