Vakbondszege in VS: na Ford verhogen ook General Motors en Stellantis lonen met 30 procent

De Amerikaanse autofabrikanten General Motors (GM) en Stellantis gaan hun lonen flink verhogen na een disruptieve vakbondsstaking die zes weken duurde. De Amerikaanse vakbond van autofabrieksmedewerkers UAW bevestigt maandag dat een deal met Stellantis is gesloten, en internationale persbureaus melden op basis van bronnen betrokken bij de onderhandelingen dat ook GM akkoord gaat. GM en Stellantis volgen het voorbeeld van Ford, dat donderdag al is gezwicht voor de eisen van de arbeiders.

Samen vormen zij de Grote Drie uit Detroit, historisch gezien dé grote Amerikaanse autostad. Toen Ford donderdag een deal sloot, gingen de fabrieksmedewerkers gelijk weer aan de slag. Daardoor was het voor concurrenten GM en Stellantis lastig om nog lang door te onderhandelen.

‘Historisch kantelpunt’

Traditiegetrouw sluiten de Grote Drie ongeveer dezelfde deal met de vakbond: werknemers gaan er de komende vier jaar en acht maanden financieel zo’n 30 procent op vooruit, door een combinatie van loonsverhoging en inflatiecompensatie. Sommige inhuurkrachten die minder verdienden, gaan er 150 procent op vooruit en gepensioneerden maken kans op extra bonussen. De vakbondsleden moeten nog instemmen met de deals, maar de kans is groot dat zij dat doen.

Deze drie deals zijn een haast ongekende overwinning voor vakbond UAW, die 400.000 actieve leden heeft. Chuck Browning, vicepresident van de UAW, zei eerder tijdens een livestream dat de deal met Ford (de eerste van de Grote Drie die overstag ging) een „historisch kantelpunt” is voor de vakbonden in de Verenigde Staten. Volgens Browning waren zij „achtergelaten door een economie die alleen werkt voor de miljardairs”. Browning zei eerder dat UAW-leden bij Ford „er qua lonen in de komende viereneenhalf jaar meer op vooruit gaan dan in de afgelopen 22 jaar bij elkaar”.

De gezamenlijke staking van de Grote Drie trok in de Verenigde Staten veel aandacht. De Amerikaanse president Joe Biden bezocht de stakers en zei: „Ik heb altijd geloofd dat het de middenklasse is die Amerika heeft opgebouwd en dat het de bonden zijn die de middenklasse opbouwden.”