UWV trekt 111 miljoen uit voor herstelbetaling verkeerde WIA-uitkeringen

Het UWV verwacht zo’n 111 miljoen nodig te hebben voor het herstellen van fouten rond verkeerd uitbetaalde WIA-uitkeringen (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van de uitkeringsorganisatie. Het UWV bleek tussen 2020 en 2024 fouten te hebben gemaakt bij het vaststellen van de uitkeringen, waardoor tienduizenden mensen te veel of te weinig geld hebben ontvangen.

Het UWV gaat voor die periode 43.000 uitkeringen handmatig controleren op mogelijke fouten, en heeft in het jaarverslag al een voorziening voor mogelijke nabetalingen en uitvoeringskosten opgenomen. Als een uitkering te laag blijkt te zijn geweest, wordt die met terugwerkende kracht alsnog verhoogd. Het UWV rekent op ongeveer 53 miljoen euro aan nabetalingen en 58 miljoen euro aan uitvoeringskosten. In totaal zet het UWV daarom 111 miljoen euro apart, al kan het bedrag voor de nabetalingen nog hoger of lager uitkomen.

Als mensen een te hoge uitkering hebben ontvangen, wordt die in principe niet teruggevorderd, „tenzij de persoon redelijkerwijs had kunnen weten dat de uitkering te hoog was”, staat in het jaarverslag. Dat was in maart ook al het uitgangspunt dat het ministerie noemde.

25 miljoen aan dwangsommen

De raad van bestuur noemt de situatie in het voorwoord van het jaarverslag „bijzonder pijnlijk voor de betrokken cliënten die vaak in een kwetsbare positie zitten”.

Daarnaast blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag dat de organisatie in 2024 25 miljoen aan dwangsommen heeft moeten betalen. Dat is zo’n 7 miljoen meer dan een jaar eerder. Een dwangsom moet het UWV betalen als het niet op tijd reageert op een uitkeringsaanvraag of bezwaar.


Lees ook

UWV gaat 43.000 WIA-uitkeringen controleren op foute berekeningen

Een spreekkamer bij UWV Alkmaar.