Uitstel van betaling voor fietsenmerk VanMoof

Financiële problemen De maker van de design stadsfietsen is in de problemen gekomen door zich te veel te concentreren op snelle groei. Alle Europese VanMoof-winkels zijn donderdag al gesloten.

Archiefbeeld van de werkplaats van VanMoof.
Archiefbeeld van de werkplaats van VanMoof. Foto Niels Blekemolen

VanMoof kan zijn rekeningen niet meer betalen. Nadat onderhandelingen over een nieuwe kapitaalinjectie stuk waren gelopen, heeft het moederbedrijf van het fietsenmerk dinsdagavond bij de rechter uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam tegenover NRC.

De directie zou in eerste instantie woensdag een mail naar alle werknemers sturen om de stand van zaken toe te lichten, maar dat lijkt nu donderdagochtend te worden. De rechtbank publiceert de surseance dan op rechtspraak.nl.

Voor het personeel zal het nieuws geen verrassing zijn. De medewerkers hebben rond 15.00 uur alle tientallen Europese winkels van VanMoof moeten sluiten, en dus ook de winkel die gevestigd is op het hoofdkantoor in Amsterdam.

De opgelopen rente maakt het voor VanMoof moeilijker zijn agressieve groeistrategie vol te houden

Online duiken ook al foto’s op van gesloten deuren. In Amsterdam staan boze klanten voor de deur omdat ze hun fiets niet kunnen ophalen die ze voor reparatie naar VanMoof hadden gebracht. Ook de officiële VanMoof-app, waarmee eigenaren hun fiets van het slot kunnen halen, is niet voor alle klanten bereikbaar.

Er zijn door de rechtbank twee bewindvoerders aangesteld. De directie heeft vanaf nu toestemming nodig van deze bewindvoerders voor belangrijke beslissingen, zoals nieuwe bestellingen of het aangaan van nieuwe financieringen.

Zwaar weer

VanMoof, dat in 2009 werd opgericht, verkeert al langer in zwaar weer. De afgelopen jaren stapelde het bedrijf steeds grotere verliezen op elkaar. VanMoof boekte in 2019 netto zo’n 6 miljoen euro verlies, het jaar daarop liepen de verliezen op tot 35 miljoen euro en in 2021 tot bijna 80 miljoen euro. Voor 2022 wordt een soortgelijk verlies voorzien. Telkens hielden verse kapitaalinjecties van investeerders het bedrijf overeind.

Lees ook: Met de e-bike gaat het goed, met VanMoof minder

Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen. Eerder vandaag meldde het Financieele Dagblad dat crowdfundplatform Oneplanetcrowd juridische stappen onderneemt omdat de fietsfabrikant zijn betalingsverplichtingen niet nakomt. Ook nam VanMoof sinds twee weken geen nieuwe bestellingen meer aan. Het bedrijf beweerde in eerste instantie nog dat dit lag aan een computerstoring, momenteel wordt op de website van het bedrijf als reden gegeven dat door de „tijdelijke” pauze de productie en levering van eerdere bestellingen kan worden ingehaald.

De financiële problemen komen onder andere door de strategie van het bedrijf. VanMoof heeft de afgelopen jaren ingezet op snelle groei. Zo groeide de omzet van het bedrijf tussen 2020 en 2021 met 29 procent tot 83 miljoen euro. Door de opgelopen rente is het echter moeilijker geld op te halen. Daardoor is het voor VanMoof moeilijker die agressieve strategie vast te houden.

Ook op ontwerpvlak maakte VanMoof de afgelopen jaren beslissingen die verkeerd lijken te zijn uitgevallen. Zo ontwerpt VanMoof de meeste onderdelen in zijn e-bikes zelf. Ook houdt het de service en reparatie in eigen beheer. Voor reparaties ingewikkelder dan het plakken van een band ben je als VanMoof-eigenaar daarom afhankelijk van de fabrikant.

Dat leverde VanMoof veel problemen op. Zo was het bedrijf in 2021 8 miljoen euro kwijt aan reparaties en garantie. Van het populaire S3-model moest zo’n 10 procent binnen een jaar terug naar de winkel. En omdat de servicecapaciteit niet hard genoeg meegroeide met de verkoop, zaten eigenaars soms maanden te wachten op onderdelen of reparatie. Het gevolg: online regende het klachten.

Voorportaal

Het is nog niet duidelijk wat er met de levering van onderdelen en reparaties gaat gebeuren. Uitstel van betaling is vaak een voorportaal van een faillissement, maar niet altijd. Als het bedrijf definitief zijn deuren sluit, zal een andere partij de productie van onderdelen moeten overnemen om de fietsen rijdende te houden.

Potentieel ingrijpender is het feit dat de fietsen geen sleutel hebben. De fietsen kunnen op twee manieren worden geopend: met een app of met een code die je in kunt stellen via de app. Als VanMoof failliet gaat en niemand het bedrijf overneemt, dan zal de app na een tijdje waarschijnlijk verdwijnen uit de appstores van Apple en Google.

Bij VanMoof was woensdagmiddag niemand beschikbaar voor commentaar.