Het rapport over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep dat de commissie-Van Rijn vorige week publiceerde, blijft niet zonder gevolgen in Hilversum. Maandag kondigde RTL aan dat de terugkeer van Matthijs van Nieuwkerk op tv voor onbepaalde tijd is uitgesteld, omdat de timing verkeerd zou zijn. Enkele uren later maakte de NPO bekend dat Remco van Leen, die Frans Klein opvolgde als directeur Video, op non-actief is gezet wegens een melding van grensoverschrijdend gedrag.
RTL maakte in december bekend Van Nieuwkerk te hebben aangetrokken als presentator van een nieuw programma. Dat zou vanaf april elke zondag uitgezonden worden en zowel muziek als een terugblik op de week bevatten. „We dachten dat Matthijs dit voorjaar een nieuwe start kon maken. De timing hebben we verkeerd ingeschat”, aldus Peter van der Vorst, directeur content bij RTL. „Dit is niet het moment voor Matthijs om terug te keren op tv. Tot die conclusie zijn we na intensieve gesprekken dit weekend gekomen.”
Nieuwe beschuldigingen
Het besluit volgt op nieuwe beschuldigingen van fysiek geweld door Van Nieuwkerk en van een afkoopsom van een DWDD-medewerker met wie hij een affaire had. Die aantijgingen werden gedaan door Suzanne Kunzeler, directeur content van BNNVARA. Van Nieuwkerk ontkent de jongste beschuldigingen en noemt ze „meedogenloos en onverantwoord”. Hij zou overwegen om een rechtszaak tegen BNNVARA te beginnen wegens smaad en laster. „Maar hoe dient zo’n zaak vervolgens het gesprek over een veilige werkomgeving voor televisiemedewerkers?”, aldus de presentator.
Van Leen, directeur Video bij de NPO, is op non-actief gesteld na „een recente publicatie en signalen” dat hij mogelijk betrokken was bij grensoverschrijdend gedrag, aldus een persbericht van de NPO. De omroeporganisatie zal een onafhankelijke partij vragen hier onderzoek naar te laten doen. Volgens de NPO zegt Van Leen zich niet te herkennen in de beweringen, maar heeft hij zijn volledige medewerking toegezegd aan dit onderzoek. Het onderzoek betreft zijn periode bij de toenmalige TROS, waar Van Leen tot 2014 werkte.
De publicatie waarnaar de NPO verwijst, volgt op een bericht vorige week van roddel-influencer Ivonne Coldeweijer op Instagram. Daarin zei ze dat NRC onderzoek doet naar Van Leen over wie een aantal klachten bekend zou zijn bij het NPO-bestuur. Waarop ze dit baseerde, was niet duidelijk. „Gedurende zijn werkzaamheden bij de NPO en het onderzoek van de commissie Van Rijn, zijn er bij de NPO geen klachten binnengekomen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Van Leen”, meldt de NPO. Waar die „signalen” uit het persbericht dan vandaan komen, wil een woordvoerder niet zeggen.