Uitspraak strafzaak Marengo: levenslange celstraf voor Ridouan Taghi

Ridouan Taghi is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag besloten. Het vonnis is nog bezig. Die straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De uitspraak volgt bijna zes jaar na de eerste openbare zitting in maart 2018. In het Marengoproces staan in totaal zeventien verdachten terecht, voor zes moorden, vier pogingen tot moord en een aantal voorbereidingen. Naast Taghi is tegen vijf medeverdachten levenslang geëist. Een van hen stond terecht om onder meer zijn betrokkenheid bij de moord op misdaadjournalist Martin Kok in 2016. De eis tegen de andere vier was met name gebaseerd op de rol die zij speelden bij de voorbereidingen van de moorden.

Tegen de andere tien verdachten eiste het OM straffen van tussen de bijna zes en 26 jaar cel. Taghi zelf is overigens niet aanwezig in de rechtbank. Ook heeft hij geen advocaat.


Lees ook
Hoe een wapenvondst in een opslagloods tot een geweldsexplosie leidde die de rechtsstaat deed wankelen

In juli 2015 vond de politie  pistolen, revolvers, automatische wapens, munitie en handgranaten in een opslagruimte in Nieuwegein.