Twee vrouwelijke IS-strijders teruggehaald voor berechtiging in Nederland

Twee vrouwelijke IS-strijders zijn met hun kinderen uit Syrië naar Nederland overgebracht voor berechtiging door een Nederlandse rechter. Dat schreven demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz (VVD) en demissionair minister van Buitenlandse Zaken minister Hanke Bruins Slot (CDA) dinsdag in een Kamerbrief.

De Nederlandse vrouwen zijn naar Syrië afgereisd toen Islamitische Staat (IS) daar actief was en worden verdacht van terroristische misdrijven. Sinds 2019 heeft IS geen terrein meer in Syrië. IS-strijders zijn opgesloten in kampen onder het bewind van een Koerdische militie genaamd de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De SDF worden gesteund door de Verenigde Staten en hebben het noorden van Syrië in handen.

Amerikaanse operatie

Dinsdag hebben de Verenigde Staten volgens een verklaring van het Witte Huis de meest omvangrijke repatriëring tot nu toe uitgevoerd. Als deel van de operatie wisten de Verenigde Staten elf gevangenen uit Koerdische kampen naar Canada, Finland en Nederland te repatriëren, en elf naar de Verenigde Staten. De twee vrouwen en hun kinderen maakten deel uit van deze groep.

„Met de overbrenging naar Nederland beoogt het kabinet te voorkomen dat deze twee verdachten straffeloos blijven”, schrijven de ministers in de Kamerbrief. Nederland voert geen actief beleid wat betreft het terughalen van Nederlandse jihadisten. Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) verblijven zo’n honderd Nederlandse uitreizigers nog in Syrië, Irak of Turkije. Een derde daarvan zou Syrisch-Koerdische kampen of detentiecentra zitten.


Lees ook
De kamer wil liever dat IS-gangers in de regio worden berecht

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid tijdens het Kamerdebat over het terughalen van IS vrouwen en hun kinderen.

Een aantal uitreizigers is na een besluit van de rechter gerepatrieerd in 2021, toen de eerste Syriëganger die Nederland terughaalde, werd berecht. De rechter besloot dat de verdachte niet verder vervolgd zou worden als die niet naar Nederland gehaald werd om het proces bij te wonen. In november 2022 haalde Nederland nog twaalf vrouwen en 28 kinderen terug. De kinderen werden, net als nu, overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.