Twee nieuwkomers tussen de zes genomineerden voor NS Publieksprijs

Literatuur Israel van Dorsten en Anya Niewierra maken voor het eerst kans op de prijs. Ook oud-winnaars Arthur Japin, Herman Koch en Ester Verhoef behoren tot de kanshebbers.
De zes genomineerde titels voor de NS Publieksprijs 2023 zijn bekend.
De zes genomineerde titels voor de NS Publieksprijs 2023 zijn bekend. Foto Kim van Dam/ANP

Israel van Dorsten en Anya Niewierra maken voor het eerst kans op de NS Publieksprijs. Dat maakte directeur Eveline Aendekerk woensdag bekend tijdens het NPO-radioprogramma EenVandaag, waar zij de zes genomineerde titels van 2023 bekendmaakte. De NS Publieksprijs is een populariteitsprijs waarbij de best verkochte boektitels van afgelopen jaar worden beloond.

Van Dorsten schreef met Wij waren, ik ben, Weg uit Ruinerswold een persoonlijk relaas over zijn jeugd in gedwongen afzondering op een boerderij in Drenthe. Niewierra wordt beloond om haar literaire thriller De Camino, die zich in de context van de Balkanoorlog afspeelt. Ook Arthur Japin, die de publieksprijs in 2008 won, en Herman Koch, een jaar later winnaar, werden genomineerd, net als Ester Verhoef, laureaat in 2011.

Japins roman Wat stilte wil schetst de strijd van een jonge vrouw in de 19de eeuw, die tegen de wil van haar familie een zangcarrière nastreeft. Koch schreef met Het Koninklijk Huis een modern koningsdrama met een satirische ondertoon. Suzanne Vermeer, ook eerder genomineerd, behoort tot één van de zes kanshebbers met haar boek Koraalrif , net als Esther Verhoefs thriller Alter ego.

Afgelopen jaar werd nog besloten om de stemming vroegtijdig te stoppen nadat de organisatie vaststelde dat het stemproces op grote schaal werd gemanipuleerd. Dat probeert ze dit jaar te ondervangen door het publiek uitsluitend de keuze te geven uit de zes bestverkochte titels. De winnaar van de prijs kan naast een geldbedrag van 7.500 euro rekenen op een sculptuur van Jeroen Henneman. Er kan tot 8 november gestemd worden.

Lees ook: Profiel: Israel van Dorsten: ‘Ook het onvoorstelbare kan waar zijn’