Tv-recensie | Raisa Blommestijn komt altijd wat robotterig over, maar de bril maakt haar menselijker

Daar zat Raisa Blommestijn weer bij Ongehoord Nieuws alsof ze nooit was weggeweest. In januari werd de presentatrice eruit gewerkt door Arnold Karskens, maar in augustus moest de omroepbaas na een paleisrevolutie zelf vertrekken, waarna Blommestijn kon terugkeren. Donderdagmiddag was haar eerste uitzending onder het nieuwe regime. Zou die nieuwe koers merkbaar zijn aan de inhoud? En zou Blommestijn haar bril opdoen?

Eerst maar die bril. Een van de klachten tegen Karskens was dat hij Blommestijn verbood om een bril te dragen op tv. Hierdoor kon zij de autocue niet lezen. Nu haar plaaggeest is vertrokken, hield ze inderdaad haar bril op. Ik vind de presentatrice altijd wat robotterig overkomen, alsof ze door AI is bedacht, maar de bril maakte haar meteen menselijker. Dat ze hem de hele tijd op en af deed, zorgde bij mij (-4,75) ook voor veel herkenning.

Officieel ging de paleisrevolutie bij ON over vermeend grensoverschrijdend gedag van Karskens, maar in de geopenbaarde correspondentie erover blijkt dat het ook een botsing was tussen de PVV-factie (Karskens) en de FVD-factie (Blommestijn) binnen de omroep, waarbij de laatste won. Zou dat terug te zien zijn in de uitzending?

Links van Blommestijn zaten Forum-sympathisant Sid Lukkassen en Dries Van Langenhove, een activist die in maart in België is veroordeeld voor discriminatie en verboden wapenbezit. Rechts van de presentatrice zat voormalig Forum-senator Paul Cliteur. Alle drie zijn ze vaker te gast geweest in het programma. Ze spraken over omvolking en oversterfte door vaccinaties – ook niet nieuw voor het programma. Vooralsnog dus geen inhoudelijke vernieuwing.

De nieuwe wind bij ON was wel te merken aan enkele sneren naar Geert Wilders. Een van de klachten tegen Karskens was dat hij in het programma geen kritiek op de PVV-leider en zijn kabinet zou hebben geduld. Maar onder het nieuwe bewind werd Wilders meteen weggezet als een softie die om de lieve vrede in de coalitie een beetje afstand had genomen van het woord ‘omvolking’. Lukkassen oordeelde: „Wilders schiet in een deugreflex” en: „Wilders is niet bestendig tegen de lange linkse mars door de instituties.”

Verder kreeg Wilders’ coalitiegenoot, BBB-leider Caroline van der Plas ervan langs. Zij wilde in de Tweede Kamer de ON-verslaggever niet te woord staan omdat ze „verhalen over antisemitisme en racisme op de redactie” had gehoord. Dat vonden de gasten belachelijk ondemocratisch van haar. Vanuit zijn ballingsoord liet Karskens op X echter weten: „Heel verstandig, @Lientje1967. Praat niet met ON!”

Moet Geert Wilders zich zorgen maken nu hij zijn voorpost bij de publiek omroep kwijt is? Als ik hem was, zou ik me meer zorgen maken over wat er woensdagavond bij Vandaag Inside (RTL 4) gebeurde. Dit praatprogramma geeft doorgaans ruimte aan de PVV-sympathieën van Johan Derksen, maar had in een vlaag van verstand Hein de Haas uitgenodigd, hoogleraar migratie en schrijver van het boek Hoe migratie echt werkt.

Zeker twintig minuten lang bleef de socioloog vrijwel ononderbroken aan het woord om een erg boeiend college over migratie te geven. En passant haalde hij hierbij het gedachtegoed van de PVV onderuit. Derksen zat zoet te luisteren en liet zich zelfs tegenspreken door de gast. „Ik heb nog geen mening kunnen geven”, mompelde hij na een tijdje verbaasd. En presentator Wilfred Genee zei verrast: „Meneer De Haas, dit programma heeft nog nooit zoveel diepgang gehad.”