Tv-recensie | Een tv-avond met een bijsluiter: ‘Volle Zalen’ met een beetje juice van ‘RTL Boulevard’ (op recept)

Het is vrij zeldzaam dat een niet uitgezonden programma de tv-avond overheerst, maar woensdag gebeurde het dan toch. Toen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ter ore kwam dat presentator Filemon Wesselink zich in de docu Powned of View: de prikpen liet injecteren met diabetesmedicijn Ozempic en de illegale handel in het middel liet zien, vond de organisatie het tijd om eens even in gesprek te gaan met de omroep. Volgens PowNed werd er in dat gesprek met fikse boetes gedreigd als de docu zou worden uitgezonden, volgens de IGJ ging het slechts om een algemene waarschuwing dat het niet is toegestaan medicijnen te promoten waarvoor een recept nodig is.

IGJ bezorgd, PowNed verontwaardigd – alleen bij RTL Boulevard waren ze in hun nopjes, want die hadden aanleiding om een banner te maken met de woorden „DAT OZEMPIC IK NIET”. Voor een heel diepgaande bespreking was verder geen tijd; de Boulevard-presentatoren hadden meer prangende zaken te bespreken. Want konden Ilse de Lange en Waylon nou wel of niet weer door één deur? Verstandige kijkers zapten op dit punt weg: de IGJ mag zich zorgen maken over Ozempic, juice blijft de echte opium voor het volk. De langetermijngevolgen kennen we niet, maar zijn vast niet fraai voor sterren die altijd in de gaten worden gehouden voor verse roddels.

Niet in één hokje te vangen

Zanger en entertainer Sven Ratzke prees zich in Volle zalen (AVROTROS) gelukkig dat hij zelf rustig over straat kon. De Duits-Nederlandse genre- en genderbender, die onder meer succes had met zijn hoofdrol in The Rocky Horror Show en zijn voorstelling over David Bowie, heeft zijn persoonlijke en artistieke vrijheid hoog in het vaandel. Doelbewust had hij deelname aan reality tv en spelletjesshows vermeden en zich nooit verbonden aan een genre, producent of label. Al zorgde dat er ook voor dat recensenten zich niet altijd raad wisten met zijn ongrijpbaarheid. Het verraste Cornald Maas niet. „Wat ik vaak denk,” zei de presentator, „is dat Nederlanders er een grote behoefte aan hebben iets in een hokje te plaatsen. Dus óf dit, óf dat. Maar allebei…?”

Zowel Ratzkes persoonlijkheid als carrière liet zich juist kenmerken door een overvloed aan ‘allebei’. Duits en Nederlands. Pakken en jurken. Punkrock en barok. In de levendige aflevering kwamen alle kanten van Ratzke aan bod, inclusief zijn bijzondere jeugd in een Nijmeegse woongemeenschap. Wel kondigde hij al gauw aan niet álles bloot te zullen geven: theater had ook een laagje mysterie nodig, evenals de artiest zelf. Maas tastte die grenzen voorzichtig af en stapte er niet overheen als het Ratzke te persoonlijk werd.

Dat was uitstekend nieuws voor de morele standaard van de tv-avond, en minder gunstig nieuws voor kijkers die tegen negenen toch echt een droge keel begonnen te krijgen van het juicegebrek. Even overschakelen naar NPO1 voor Derk Bolts laatste aflevering van Spoorloos (KRO-NCRV) bood ook geen verlichting: aan Bolts onvrijwillige afscheid werd geen tijd besteed.

Voor je het weet doe je dan toch nog een greep naar RTL Boulevard of Shownieuws (Talpa), om je heel even te laven aan de juice die overal beschikbaar is. Toch wil ik eenieder die dit leest op het hart drukken: denk je baat te hebben bij sappige roddels, bespreek dat dan éérst met je huisarts. Alleen als die je een recept heeft voorgeschreven, zijn deze laatste drie zinnen voor jou bestemd. Want strikt in het kader van onderzoek heb ik mezelf wel alvast met wat juice laten injecteren. En het antwoord is: ja. Ze kunnen weer door één deur.