Trump vervolgt tirade tegen Fed-voorzitter Jerome Powell: ‘Enorme loser’

Goedemorgen! We laten de paasdrukte weer voor een jaar achter ons en beginnen vandaag aan de ietwat verkorte week met komend weekend meteen de volgende nationale feestdag erachteraan: Koningsdag. Let op: deze wordt dit jaar op zaterdag de 26ste gevierd omdat de 27ste op een zondag valt. Ingewikkeld? Wij hebben het ook niet bedacht.

Er leek in het verlengde paasweekend voor de verandering eens niet zoveel rond de Amerikaanse handelsoorlog te gebeuren. In plaats daarvan werd er gerouwd om de overleden paus Franciscus (slechts een halve dag nadat de Amerikaanse vicepresident James David Vance hem bezocht). Toch was er aan het slot van het weekend weer rumoer op de Amerikaanse beurzen – die op maandag gewoon open waren. President Trump zinspeelde op een vroegtijdig vertrek van Fed-baas Jerome Powell.

In weerwil van wat de Amerikaanse president wilde, verlaagde de voorzitter van het stelsel van federale banken de belangrijkste rentetarieven vorige week niet. En dat was tegen het zere been van Trump. Die zei maandag dat het de Amerikaanse economie verzwakt als de rentetarieven niet onmiddellijk worden verlaagd. Hij noemde op zijn eigen platform Truth Social Powell een „enorme loser” en „meneertje te laat”.

Een ontslag van Powell zou een nieuwe klap kunnen zijn voor het toch al broze vertrouwen in de Amerikaanse economie. De belangrijkste beursindex in de VS, de S&P 500, verloor maandag 2,3 procent en beweegt langzaam weer richting de 5.000-puntengrens. Ook de indices Dow Jones en Nasdaq gingen meer dan 2 procent achteruit op maandag. De effectieve rente op 10-jarige Amerikaanse staatsleningen ging naar 4,4 procent – dat maakt het voor de Amerikaanse overheid duurder om geld te lenen. De goudprijs tikte een nieuwe recordstand van 3.444 dollar per troy ounce (31,1 gram) aan. De kwestie-Powell wordt deze week ongetwijfeld vervolgd.

Wat ik verder tegenkwam de afgelopen dagen en vanochtend:

  • Eerder al gesuggereerd door de Financial Times maar nu definitief: Klaus Schwab trekt zich per direct terug als voorzitter van de raad van toezicht van het World Economic Forum (WEF). Vorig jaar deed hij al een stap terug als bestuurder van het jaarlijkse evenement in Davos, waar tal van invloedrijke politici, wereldleiders en andere belangrijke economische figuren aanwezig zijn. Schwab is de oprichter van het WEF. Naar eigen zeggen vertrekt hij vanwege zijn leeftijd – de Duitser is 87 – maar eerder kwamen er ook beschuldigingen van discriminatie en intimidatie binnen de organisatie van het WEF aan het licht. Die klachten richtten zich onder meer tegen Schwab. Bij een onderzoek dat vervolgens werd ingesteld kwamen „gebreken in de leiding” van het WEF aan de orde.
  • Het zal nauwelijks verbazen maar het consumentenvertrouwen is voor de zevende maand op rij gedaald, zo rapporteert statistiekbureau CBS. De index die meet hoeveel vertrouwen consumenten hebben in de Nederlandse economie daalde van min 34 vorige maand naar min 37 in april. Tegelijkertijd is het cijfer nog een eind weg van de recordlaagte van oktober 2022 toen het getal uitkwam op min 59.
  • Weg met Amerika, zong zanger Raymond van het Groenewoud ooit, en is volgens het FD het credo onder veel gebruikers van clouddiensten uit de VS. Bedrijven zouden in toenemende mate vragen krijgen van klanten om geen gebruik meer te maken van clouddiensten van onder meer Microsoft, Google en Amazon. „Bedrijven willen dat we meedenken over exit-strategieën”, stelt onder meer Lucas Jellema van IT-bedrijf Conclusion.
  • Het Amerikaanse Unifi hoopt daarentegen een van de belangrijkste veiligheidsposten in Nederland in handen te krijgen: de beveiliging van Schiphol. Volgens hetzelfde FD strijden zes bedrijven om drie plekken op de luchthaven. In Unifi participeert onder meer luchtvaartmaatschappij Delta, een strategische partner van KLM. Maar is het wel wenselijk dat de Amerikanen zo’n belangrijke post in handen krijgen?

Verder kijken we deze week uit naar vele cijfers over het eerste kwartaal. Onder meer Unilever, Randstad, Just Eat Takeaway, Heijmans en Signify zullen een update geven over hoe het in de eerste drie maanden van 2025 is gegaan. Merken ze in de cijfers al iets van de onrust op de markten? Die kans lijkt klein, dus is het vooral opletten naar wat de topmannen – al deze bedrijven hebben een mannelijke bestuursvoorzitter – zullen zeggen in hun vooruitblik voor de rest van dit jaar.

Trump en Powell
Foto Carlos Barria/Reuters