Trump gaat zich donderdag overgeven aan gevangenis in Georgia

Vervolging Trump De datum werd bepaald tijdens onderhandelingen met de officier van justitie van Fulton County over onder meer de borgsom. Die is vastgesteld op 200.000 dollar, ruim 183.000 euro.
Trump wordt in Georgia verdacht van het aanzetten tot verkiezingsfraude.
Trump wordt in Georgia verdacht van het aanzetten tot verkiezingsfraude. Foto Brendan Smialowski/ AFP

De Amerikaanse oud-president Donald Trump gaat zich donderdag melden bij de gevangenis van Fulton County in de staat Georgia. Dat meldt hij maandag op zijn op socialemediaplatform Truth Social. „Kun je het geloven? Ik ga donderdag naar Atlanta, Georgia om te worden gearresteerd”, schrijft Trump online.

De datum werd bepaald tijdens onderhandelingen met de officier van justitie van Fulton County over onder meer de borgsom. Die is vastgesteld op 200.000 dollar, omgerekend ruim 183.000 euro. Dit bedrag moet uiterlijk vrijdag voldaan zijn in de gevangenis.

De borgovereenkomst bevat daarnaast een bepaling dat Trump „geen enkele handeling zal verrichten om een medeverdachte of getuige in deze zaak te intimideren of om de rechtsgang op een andere manier te belemmeren”. Dit omvat, maar is niet beperkt tot berichten op sociale media of het herplaatsen van berichten van anderen, aldus de overeenkomst.

Lees ook: Georgia is voor opnieuw aangeklaagde Trump wat onbekender terrein

Aanklacht

Vorige week werd de oud-president in de staat Georgia aangeklaagd. Hij wordt daar verdacht van het aanzetten tot verkiezingsfraude. Samen met achttien anderen wordt hij er onder meer van beschuldigd te hebben gehandeld als een criminele organisatie.

Over de datum van het proces beslist de rechter op 28 augustus. De federale aanklager Jack Smith wil de zaak begin 2024 laten beginnen. Trumps advocaten hebben verzocht de rechtszaak pas in april 2026 van start te laten gaan.