Trump: 20 procent invoerheffingen voor EU, 34 procent voor China

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag aangekondigd dat de VS 20 procent aan invoerheffingen gaan rekenen voor producten uit de Europese Unie. Voor producten uit China gaat 34 procent invoerheffingen gelden.

Dat blijkt uit een kartonnen bord met heffingen dat Trump liet zien tijdens zijn toespraak in de tuin van het Witte Huis. Daarop staan in een linker kolom de tarieven waarvan hij zegt dat landen ze de VS aanrekenen, en rechts de tarieven die de VS vanaf morgen invoeren.

„We delen de tarieven die op ons worden verhaald door twee”, zegt Trump. Hij noemt ze „wederkerige tarieven”. De 67 procent waarvan hij zegt dat China die rekent over producten uit de VS, deelt hij door twee: vanaf morgen geldt 34 procent aan invoerheffingen voor producten uit dat land. En zo ook de EU: volgens Trump gelden in de EU importheffingen van 39 procent voor Amerikaanse producten. Vanaf morgen, zegt hij, rekenen de VS tarieven van 20 procent voor Europese producten.

In februari waren de werkelijke tarieven van de EU op Amerikaanse producten niet 39, maar om en nabij 1 procent, schreef de Europese commissie.

‘Landen zullen boos worden’

Trumps lijst op het bord ging verder: India rekent volgens Trump invoertarieven van 52 procent op Amerikaanse producten, en krijgt invoerheffingen van 26 procent terug. Vietnam zou 90 procent rekenen, en krijgt invoertarieven van 46 procent. „Sommige landen zullen boos worden”, zegt Trump. „Ja, zeker, want we hebben deze landen nooit iets in rekening gebracht.”

Wanneer deze tarieven daadwerkelijk gaan gelden, is nog niet duidelijk. Trump zegt dat ze morgen ingaan, maar de Amerikaanse omroep CNN schrijft kort na de persconferentie op basis van bronnen dat ze pas op 9 april in zullen gaan. „Dat geeft landen met heffingen hoger dan 10 procent ruimte om te onderhandelen,” schrijft CNN.

Trump verwees naar 2 april, de dag waarop hij wereldwijd invoerheffingen oplegt, als “Bevrijdingsdag”: de bevrijding van de VS van in zijn ogen oneerlijke handelstekorten met andere landen. De leider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden, Hakeem Jeffries, leverde woensdag nog vóór Trumps speech al kritiek:  „Dit is geen Bevrijdingsdag, dit is een recessiedag.”


Lees ook

Heffingendag is aangebroken: wie kan welke maatregel verwachten?

Een staalarbeider loopt langs rollen staal in het Duitse Duisberg. Sinds 12 maart passen de VS een importheffing van 25 procent toe op staal en aluminium. Foto Martin Meissner


Liveblog
Amerikaanse politiek


Trump: 20 procent invoerheffingen voor EU, 34 procent voor China