Touroperator TUI berispt om ‘misleidende’ claims over duurzaamheid in reclames

Misleiding Volgens de Reclame Code Commissie zouden de bewuste reclames op gespannen voet staan met de klimaatimpact waardoor sprake is van misleiding.
In de zogeheten ‘Fair Travel’-campagne biedt TUI een „groener alternatief voor jouw vakantie” bood. Onterecht, zo oordeelt de reclamecommissie.
In de zogeheten ‘Fair Travel’-campagne biedt TUI een „groener alternatief voor jouw vakantie” bood. Onterecht, zo oordeelt de reclamecommissie. Foto Michel van Bergen/ANP

De ‘duurzame’ reclamecampagnes van touroperator TUI Nederland zijn misleidend, volgens de Reclame Code Commissie. Aanleiding voor de uitspraak woensdag is een klacht die eerder door meerdere milieuorganisaties werd ingediend. De Commissie wilde niets over de inhoud van uitspraak kwijt maar zowel de milieuorganisatie als de touroperator bevestigen tegenover NRC de berisping. Volgens de Commissie zouden de bewuste reclames op gespannen voet staan met de klimaatimpact waardoor sprake is van misleiding.

In de zogeheten ‘Fair Travel’-campagne biedt TUI een „groener alternatief voor jouw vakantie”. Zo zou de consument voor een bedrag van 2 euro per persoon, door de touroperator verdubbeld naar 4 euro per persoon, een serieuze bijdrage leveren aan negen initiatieven die de reis duurzamer zouden maken. Met het geld zou TUI bijdragen aan duurzame initiatieven op de plek van bestemming en investeren in „duurzamere” vliegtuigbrandstoffen. Een duurzame reis, zo beweerde TUI, hoeft niet per se een duurdere reis te betekenen.

De Reclame Code Commissie oordeelt nu dat de bewuste reclame op meerdere punten in strijd is met de Code voor Duurzaamheidsreclame (CDR). Daarin is bepaald dat duurzaamheidsclaims geen mededelingen mogen bevatten die een consument kunnen misleiden en kunnen aanzetten tot aankoop die hij anders niet had gedaan. Ook de bewering over investeringen in duurzame vliegtuigbrandstoffen kon TUI niet onderbouwen.

Bovendien bood TUI met de ‘Fair Travel’-campagne juist meer vliegvakanties aan. De Commissie oordeelt dat het bedrijf hierdoor niet langer mag beweren dat het boeken van een ‘Fair Travel’-vliegreis een „duurzamere vakantie” is en bijdraagt aan „zuiniger met de wereld omgaan”. De touroperator heeft naar aanleiding van de klacht de teksten over alternatieve vliegtuigbrandstoffen inmiddels verwijderd of aangepast.