Topman techbedrijf vertrekt na Coldplay-affaire. Wanneer leidt een werkromance tot ontslag?

Een omhelzing bij een Coldplay-concert en een kiss cam, heel veel meer was er afgelopen dagen niet nodig voor een explosieve internethype. Tijdens een concert van de Britse band in een stadium vlakbij Boston bracht een camera mensen uit het publiek in beeld op een groot scherm.

Daaronder ook een stelletje: een man staat met zijn armen geslagen om de vrouw die voor hem staat. Zodra ze merken dat ze levensgroot in beeld worden gebracht, duikt de man weg en draait de vrouw zich om. „Of ze hebben een affaire, of ze zijn heel erg verlegen”, zegt frontman Chris Martin, waarna de camera gericht wordt op twee mensen in een bananenpak.

Filmpjes van het incident gingen razendsnel rond op sociale media. Hobbydetectives op internet kwamen er al snel achter dat het om topman Andy Byron en HR-directeur Kristin Cabot van techbedrijf Astronomer ging, en dat Byron met een andere vrouw getrouwd is. Coldplaygate was geboren, zondag nam Byron ontslag.


Lees ook

Wie de Coldplay-meme deelt, doet mee aan digitale steniging

Wie de Coldplay-meme deelt, doet mee aan digitale steniging

„Van onze leiders wordt verwacht dat zij de norm stellen in gedrag en verantwoording, en onlangs gebeurde dat niet”, zegt het bedrijf in een bericht op LinkedIn. Over de precieze omstandigheden – of Astronomer wel of niet van de verhouding wist, bijvoorbeeld – is veel onduidelijk, Byron en Cabot hebben zelf niet gereageerd. Toch roept het de vraag op: is een werkromance iets waarvoor je ontslagen kunt worden, of is dat een privéaangelegenheid?

Belangenverstrengeling voorkomen

Daten of een relatie hebben met een collega is niet per se verboden. Maar zeker als er tussen de partners sprake is van een gezagsverhouding, kan een relatie vragen oproepen. Alleen al de schijn van voorkeursbehandelingen (of omgekeerd: dat een medewerker door iemand die hoger in de organisatie staat gedwongen wordt tot een romance) kan schadelijk zijn.

Veel bedrijven hebben daarom interne regels over hoe er gehandeld moet worden als er een liefde ontstaat. Zo verwachten onder andere Unilever, ING en Shell dat medewerkers melding doen van elke mogelijke vorm van belangenverstrengeling. Ook als die er niet echt is, maar een situatie of relatie door anderen wel zo gezien kan worden. „Je moet jezelf beschermen van elke verdenking van wangedrag door transparant te zijn”, stelt de gedragscode van Shell. „Het kost je maar een paar minuten, en kan je een tijdrovend onderzoek besparen.”

Ook de NS verwacht dat medewerkers open zijn over romantische gevoelens op het werk. „Wanneer een relatie onze onafhankelijkheid en professionaliteit in de weg staat, gaan we in gesprek. We zoeken samen naar een oplossing die zoveel mogelijk recht doet aan alle betrokken personen.”

Amerikaanse bedrijven zijn wat strenger in hun gedragscodes. Google schrijft klare taal: er mag geen romantische, fysieke of familierelatie zijn tussen collega’s waarbij er ook een gezagsverhouding is. Bij General Motors en bij financiële instelling Citigroup gelden vergelijkbare regels. Bij Apple worden bestuursleden bovendien jaarlijks door de hoofdjurist van het bedrijf bevraagd om te bepalen of er sprake is van belangenverstrengeling.

Ontslagen ceo’s

Eerder leidden verhoudingen op de werkvloer ook al tot ontslagen. Daar speelde wel wat meer dan alleen een affaire. Illustratief is het ontslag van McDonald’s-topman Steve Easterbrook in 2019. Aanvankelijk werd hij weggestuurd wegens het hebben van een relatie met wederzijdse instemming met een medewerker. Hij kreeg 40 miljoen dollar mee.

Daar kwam de hamburgerketen later op terug: Easterbrook bleek met nog drie medewerkers een affaire te hebben gehad en naaktfoto’s vanaf zijn zakelijke mailadres te hebben gestuurd. Bovendien had hij een van de vrouwen een aandelenpakket van honderdduizenden dollars gegeven. Omdat hij daarover gelogen had, moest Easterbrook in totaal 105 miljoen dollar aan beloningen terugbetalen.

Iets vergelijkbaars speelde bij oliebedrijf BP eind 2023. Ook daar moest topman Bernard Looney vertrekken en afstand doen van ruim 32 miljoen pond aan beloningen. En ook daar ging het niet zozeer om de affaires zelf, maar wel om het feit dat de directeur tegen het bestuur had gelogen over zijn verhoudingen.

Het kan ook anders lopen. Neem Bill en Melinda Gates: de twee leerden elkaar eind jaren 80 kennen toen Melinda net bij Microsoft was komen werken. Jarenlang waren ze zonder problemen samen, terwijl Bill het bedrijf leidde. Goed, het stel scheidde in 2021, maar toen werkten ze allebei al jaren niet meer bij de techreus.


Lees ook

Help, een affaire met een collega

Help, een affaire met een collega


Liveblog
Economieblog


Kabinet verbiedt gebruik staalslakken op risicolocaties voor minstens 1 jaar

Kabinet verbiedt gebruik staalslakken op risicolocaties voor minstens 1 jaar