Toch geen zwaarbeveiligde cellen in beladen oorlogserfgoed in Vught: ‘Uw brief raakte mij’

„Uw brief raakte mij”, schreef demissionair minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) dinsdag in een brief aan Nationaal Monument Kamp Vught, volgens de herdenkingsorganisatie. En dus blijft de voormalige SS-gevangenis van Kamp Vught toch intact.

Geert Wilders (PVV) en Ulysse Ellian (VVD) wilden de monumentale bunkergevangenis laten ombouwen om meer zwaarbeveiligde cellen te creëren voor topcriminelen. Het plan kreeg in februari een Kamermeerderheid, maar kreeg direct felle kritiek. Directeur Jeroen van den Eijnde van Nationaal Monument Kamp Vught verweet het de Kamer te hebben „ingestemd vanuit onwetendheid”.

Het Rijksmonument staat pal naast de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, een van de strengst beveiligde gevangenissen van Nederland, en heeft een beladen geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog stond op het terrein een SS-concentratiekamp waar tienduizenden mensen gevangen zaten. Ongeveer 12.000 Joden werden vanuit Vught weggevoerd en verzetsmensen werden in het kamp gefusilleerd.

Midden op het terrein staat de oude Bunkergevangenis waar het om draait. Binnen de muren zaten verzetsmensen vast, die tegen het einde van de oorlog werden doodgeschoten, en voltrok zich in 1944 ook een andere tragedie. In de benauwde cel 115 werden dat jaar in één nacht 74 vrouwen opgesloten, waarna 10 van hen door gebrek aan zuurstof overleden.

‘Onherstelbare schade’

Wilders en Ellian wilden het gebouw laten ombouwen zodat er acht nieuwe zwaarbeveiligde cellen in zouden komen. Verschillende herdenkingsorganisaties en de Rijksbouwmeester wezen op de „onherstelbare schade” die de beladen plek daardoor zou oplopen — en dat dit in „moreel, emotioneel en historisch opzicht” ongepast is.

De afgelopen jaren heeft de Bunkergevangenis gediend als opslagplaats, want ze is afgekeurd als gevangenis. Elke vijf jaar vindt er een sobere herdenking plaats van het Bunkerdrama.

In navolging van de kritiek dienden Wilders en Ellian vorige week een motie in met een ander plan. In plaats van het oorlogserfgoed te verbouwen stuurden ze erop aan de EBI uit te breiden met twaalf cellen om betere spreiding van topcriminelen mogelijk te maken. Ook daar zag een grote Kamermeerderheid heil in, waarna minister Weerwind van het eerdere plan af zag.


Lees ook
Beroepscriminelen onderbrengen in een oude SS-gevangenis: is dat ‘moreel, emotioneel en historisch gezien’ onwenselijk?

Directeur Jeroen van den  Eijnde van Nationaal Monument Kamp Vught bij de fusilladeplaats.