Thijs Römer en Openbaar Ministerie gaan beide in hoger beroep in online zedenzaak

Zedenzaak Römer stuurde tussen 2015 en 2017 seksueel getinte berichten naar meisjes tussen de 14 en 16 jaar oud. Het OM tekent vooral beroep aan omdat Römer werd vrijgesproken voor feit 2, het onverhoeds toesturen van een naaktfoto.
Thijs Romer (midden) verlaat de rechtbank van Assen eind juli.
Thijs Romer (midden) verlaat de rechtbank van Assen eind juli. Foto Vincent Jannink/ANP

Thijs Römer en het Openbaar Ministerie gaan allebei in beroep in de online zedenzaak tegen de acteur. Dat hebben woordvoerders van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en het OM Noord-Nederland dinsdag bevestigd aan NRC. De rechtbank in Assen veroordeelde Römer begin augustus tot een celstraf van drie maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur. Verder moet Römer zich van de rechtbank laten behandelen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het OM had eind juni een minder zware straf van – alleen de 240 uur werkstraf – tegen Römer geëist.

De 45-jarige Römer stuurde tussen 2015 en 2017 seksueel getinte berichten, waaronder foto’s van zijn geslachtsdeel, naar meisjes tussen de 14 en 16 jaar oud. Daarnaast bleek hij in het bezit van kinderporno. De acteur gaf eerder toe over een grens heen te zijn gegaan, maar heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn aan online seksueel misbruik.

Het OM tekent vooral beroep aan omdat Römer werd vrijgesproken voor feit 2, het onverhoeds toesturen van een naaktfoto. Daar moet het gerechtshof zich volgens het OM juridisch gaan buigen, zonder verdere toelichting te willen geven. Eerder schreef het OM over de verhouding tussen Römer en de meisjes: „Eerst is er een soort van aanloop in de gesprekken om vertrouwen op te bouwen, waarna de verdachte overgaat op seksueel getinte gesprekken”. Römer gaf zelf al aan dat hij zich wel had „willen neerleggen bij de uitspraak van de rechter, maar daarvoor herken ik mij te weinig in het beeld wat uit het vonnis naar voren komt”.