Tennisser Sinner mogelijk alsnog gestraft voor positieve dopingtests

Het wereldantidopingagentschap Wada gaat in beroep tegen de vrijspraak van de Italiaanse tennisser Jannik Sinner. Sinner testte dit voorjaar twee keer positief bij reguliere dopingcontroles. Er werd clostebol, een lichte anabole steroïde met een spierversterkende werking, in zijn bloed gevonden. Clostebol is door Wada als verboden middel aangemerkt. Toch besloot de internationale integriteitscommissie in het tennis, de ITIA, de verklaring van Sinner voor de vondst te geloven en de nummer een van de wereld niet te straffen.

Volgens Sinner was er clostebol in zijn bloed terechtgekomen door toedoen van zijn masseur. Die zou een vrij verkrijgbare spray waar clostebol in zit op zijn vinger hebben gehad tijdens het uitvoeren van meerdere massages op Sinners lichaam. De masseur, Giacomo Naldi, had een snijwond op zijn pink, maar droeg geen bescherming tijdens het geven van de massages.


Lees ook

En de schuld? Die krijgt de fysio. Waarom toptennisser Jannik Sinner vrijuit gaat na twee positieve dopingtests

Jannik Sinner maart dit jaar na een gewonnen punt tijdens de halve finale tegen Carlos Alcaraz op het toernooi van Indian Wells.  Sinner verloor het duel.

Omdat de hoeveelheid clostebol in Sinners bloed heel laag was, minder dan een miljardste van een gram, en omdat Sinners huid de stof sneller dan gemiddeld zou opnemen vanwege een huidaandoening waaraan hij lijdt, ging ITIA mee met Sinners verklaring en sprak hem vrij. Via de beroepszaak wil Wada nu afdwingen dat Sinner alsnog één tot twee jaar wordt geschorst.

Bekende spelers voortrekken

De zaak leidde in het voorjaar tot grote beroering in de tenniswereld. Sinner geldt als de grote belofte van het mannentennis. Dat de 23-jarige Italiaan niet werd geschorst, is voor sommigen het bewijs dat er minder streng wordt opgetreden tegen bekende tennissers dan tegen minder bekende spelers. Vorig jaar werd de onbekende Italiaanse tennisser Stefano Battaglino voor vier jaar geschorst in een vergelijkbare zaak, al is vergelijken lastig omdat de details van iedere zaak verschillen.

Wada gaat bij sporttribunaal CAS in beroep tegen de uitspraak dat er in de zaak van Sinner “geen fout of nalatigheid” is begaan. In een persbericht schrijft Wada dat het er niet op uit is om staande resultaten ongedaan te maken. Begin september won Sinner nog de US Open.