TeamNL keert met 34 medailles terug naar huis, dit waren de hoogtepunten

Na de gouden medailles van Sifan Hassan en Harrie Lavreysen van zonder vallen er deze Spelen geen medailles meer te winnen voor Nederland. De oranje medaillespiegel sluit dit jaar op een record van 34 medailles: vijftien keer goud, zeven keer zilver en twaalf keer brons.

Daarmee eindigt Nederland deze Spelen op de zesde plaats in het medailleklassement. China eindigt op de eerste plaats, gevolgd door de Verenigde Staten en Japan.

Een paar hoogtepunten op een rij
Met het zilver van de tweelingzusjes Noortje en Bregje de Brouwer won Nederland de eerste medaille in het synchroonzwemmen ooit. Baanwielrenner Harrie Lavreysen won maar liefst drie keer goud, op de individuele sprint, de teamsprint en de keirin, en werd zo de meest succesvolle mannelijke Nederlandse Olympiër ooit.

Bloedstollend basketbal en memorabele marathon
Het Nederlandse 3×3 basketbalteam wist de harten van de Nederlanders te stelen na een bloedstollende finale tegen Frankrijk. Ze sleepten de eerste Nederlandse olympische medaille in het basketbal ooit binnen.

Sifan Hassan haalde op de 5.ooo meter (brons) de 10.000 meter (brons) én de marathon (goud) een medaille. Ze is de eerste atlete die op zowel de baan als de weg, en op deze drie nummers, op één Spelen een medaille wint.

Tekst gaat door onder het medailleoverzicht.

Nederlandse hockeyploegen schrijven geschiedenis
Nog nooit lukte het een land om op één Olympische Spelen zowel bij de mannen als de vrouwen het goud binnen te slepen. Tot dit jaar. De Nederlandse hockeymannen- en vrouwen toonden zich in de finales onverslaanbaar, respectievelijk tegen Duitsland en China. Beide wedstrijden werden beslist met shoot-outs.

Zwemster Sharon van Rouwendaal had een niet al te bescheiden wens voor haar laatste Olympische Spelen ooit: nog één keer goud, de tweede in haar carrière. En dat lukte, na een spannende race tegen haar trainingsmaatje.

Marianne Vos deed het deze Spelen opnieuw. De wielrenster deed in 2008 voor het eerst mee aan de Olympische Spelen, en wist dit jaar doodleuk zilver binnen te halen tijdens haar eindsprint op de weg.

Nederland bewijst zichzelf wederom als watersportland
De vrouwen boekten grote successen bij het zeilen. Marit Bouwmeester bewees de beste solozeilster ter wereld te zijn met haar gouden medaille en Van Aanholt en Duetz veroverden samen goud in de 49er FX-klasse.

En dan is er nog de Nederlandse roeiploeg die het ene na het andere succes vierde. Wat begon met goud voor de mannen dubbelvier werd een steeds mooier olympisch sprookje: zilver voor de vrouwen dubbelvier en de mannen dubbeltwee, goud bij de vrouwen vier-zonder en de vrouwen twee-zonder, zilver voor de Holland Acht én goud voor Karolien Florijn in de Skiff. Zeven medailles zwaarder keert de ploeg terug naar huis.