Het was sinds anderhalf jaar niet zo duur om een container te verschepen als nu. De World Container Index, de toonaangevende barometer van het Britse logistieke adviesbureau Drewry, piekte donderdag op 4.716 dollar (ruim 4.300 euro).
Dat is het hoogste punt sinds september 2022. De index, een gemiddelde van de containertarieven op acht populaire scheepvaartroutes, is anderhalf keer zo hoog als vorig jaar en het dubbele van 2019.
Wie nu een container – met de standaardmaat van 40 feet – wil vervoeren van Shanghai naar Rotterdam, betaalt 5.270 dollar. Dat is nog altijd een stuk goedkoper dan de 10.000 dollar of meer die je moest betalen tijdens de coronacrisis, maar nog steeds 242 procent meer dan vorig jaar. Shanghai-Rotterdam kende de grootste stijging van alle routes.
Een belangrijke reden voor de hoge tarieven is dat veel winkelketens in Europa en Noord-Amerika veel vroeger dan gebruikelijk in Azië hun producten voor de feestdagen hebben besteld. Vroeger lag de piek aan ‘kerstinkopen’ in het derde kwartaal. Dit jaar hebben veel ketens al in mei en juni hun bestellingen gedaan.
Volgens analisten van onder meer Drewry vreest de detailhandel vooral de verstoringen op routes door het Midden-Oosten. Aanvallen van Houthi-rebellen vanuit Jemen hinderen de internationale scheepvaart al sinds november.
Veel schepen mijden nog steeds de Rode Zee en het Suezkanaal en varen om Afrika, via Kaap de Goede Hoop. Een trip van dertig dagen kan op die manier veertig dagen in beslag nemen. Meer dan zeshonderd schepen kozen al de langere route sinds de aanvallen van de Houthi’s begonnen in november, aldus analisten.
Als schepen moeten omvaren via de Kaap de Goede Hoop zijn ze niet alleen langer onderweg, ze verbruiken ook meer brandstof. Omvaren via de Kaap zorgt gemiddeld voor 38 procent meer uitstoot, becijferde het Britse persbureau Reuters laatst.
Containerrederijen wisten de problemen de afgelopen weken grotendeels op te vangen, onder meer door sneller te varen en meer schepen in te zetten. Maar nu lijkt de grens bereikt. Daarbij kent de containervaart ook elders problemen. Zo is de route van Azië naar het westen van de VS beperkt door de droogte in Panama. Schepen die het Panamakanaal nemen moeten hun diepgang beperken en kunnen minder lading meenemen.
Lees ook
Na de containerschaarste dreigt nu een overschot. In Shanghai stapelen de lege containerboxen zich op
Minder schepen door het Suezkanaal en meer verkeer om Afrika heeft ook gevolgen voor de havens in Zuid-Europa. In het oosten van de Middellandse Zee (Athene) is het rustiger, en in het westen (Algeciras) zitten de havens propvol. Ook aan de andere kant van de wereld, in de grote containerhavens in China, dreigt congestie.
Analisten en vervoerders zijn verdeeld over de vraag hoe lang de hoge containertarieven zullen aanhouden. Volgens Drewry wordt deze maand de piek bereikt. De Duitse analisten van Container xChange zien de tarieven pas na de zomer inzakken.