‘Taghi verdedigt voorlopig zichzelf in strafproces’

Marengo-proces Sinds Weski de verdediging van Taghi heeft neergelegd, zat hij zonder advocaat. Voorlopig voert hij zijn eigen verdediging in het restant van de strafzaak Marengo.
De extra beveiligde 'bunker' in Amsterdam, de rechtbank waar het Marengo-proces wordt behandeld.
De extra beveiligde ‘bunker’ in Amsterdam, de rechtbank waar het Marengo-proces wordt behandeld. Foto Ramon van Flymen/ANP

Ridouan Taghi verdedigt voorlopig zichzelf in het restant van het Marengo-proces. Taghi neemt geen vervanger in de arm voor Inez Weski, zijn eerdere strafrechtadvocaat die inmiddels geschorst is. Dat heeft Thomas van der Horst, Taghi’s detentie-advocaat, vrijdag bevestigd aan NOS en de Volkskrant. Van der Horst baseert zich op een brief van Taghi aan de rechtbank van Amsterdam, waarin de verdachte schrijft dat hij alle onderzoekswensen handhaaft die door Weski zijn gedaan.

Lees ook: Inez Weski vermoedde al dat er iets op til was

Justitie en de rechtbank zelf laten zich niet inhoudelijk uit over de zaak. Volgende week woensdag wordt volgens een justitiewoordvoerder „meer bekend” over Taghi’s verdediging in het Marengo-proces. Dan staat een nieuwe zitting op het programma. Taghi zal daar dus zonder strafrechtadvocaat verschijnen; Van der Horst is zijn detentie-advocaat die alleen Taghi’s belangen in gevangenschap behartigt.

Taghi zat zonder advocaat nadat Inez Weski vorige maand werd opgepakt en geschorst. Justitie verdenkt de advocaat van deelname aan een criminele organisatie rond Taghi, die ten tijde van haar arrestatie nog haar cliënt was. De andere verdenking is het doorspelen van informatie aan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces. Weski trok zich na de aanhouding terug als zijn advocaat. Daarna werd ze geschorst; sindsdien zit ze in voorlopige hechtenis vast.

Tegen Taghi is een levenslange celstraf geëist. Volgens justitie was hij de opdrachtgever van verschillende moorden en hield hij zich bezig met internationale drugshandel. Taghi zit vast in de extra beveiligde inrichting in Vught, maar zou desdondanks vanuit daar een deel van zijn werkzaamheden hebben kunnen hervatten.