Sylvana Simons niet opnieuw Bij1-lijsttrekker nadat Amsterdamse raadsleden zich afsplitsen

Bij1 De afsplitsing van twee Amsterdamse raadsleden is een van de redenen waarom Sylvana Simons zich niet opnieuw beschikbaar stelt als lijsttrekker van Bij1, zegt ze tegen de Volkskrant.
Sylvana Simons kwam met de verkiezingen van 2021 in de Tweede Kamer.
Sylvana Simons kwam met de verkiezingen van 2021 in de Tweede Kamer. Foto Lars van den Brink,

Sylvana Simons, fractievoorzitter van Bij1 in de Tweede Kamer, stelt zich komende verkiezingen niet beschikbaar als lijsttrekker. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Leden van de partij kregen maandagavond ook een mail waarin Simons haar vertrek aankondigt.

Eerder deze maand zeiden de twee Amsterdamse Bij1-raadsleden, Nilab Ahmadi en Jazie Veldhuyzen, in NRC dat ze zich per direct afsplitsen. De partij is daardoor verdwenen uit de gemeenteraad van Amsterdam, de bakermat van de partij. Reden voor de afsplitsing is een „toxische, structureel onveilige” partij waarin Ahmadi en Veldhuyzen zich „sociaal-emotioneel onveilig” voelen. Simons had daar weinig tegen gedaan, zeiden de twee.

Simons (52) wilde eerder niet reageren tegenover NRC, maar noemt de opmerkingen van Ahmadi en Veldhuyzen in haar mail aan de Bij1-leden „onwaarheden”. Tegen de Volkskrant: „Nu moet ik campagne voeren op een bed van onware frames. Ik kan zo niet de generaal zijn die haar troepen naar de overwinning leidt.”

Het vertrek van de Amsterdamse raadsleden is niet de enige reden dat Simons niet opnieuw lijsttrekker wil worden, benadrukt ze tegenover de Volkskrant. Ook haar gezondheidsklachten – long covid en reuma – en de vervroegde verkiezingen spelen mee. „Ik zie uit naar rust.”

Simons richtte eind 2016 een eigen partij op nadat ze was weggegaan bij Denk. De partij zou aanvankelijk Artikel 1 gaan heten, maar na een rechtszaak veranderde de naam in Bij1. Bij de parlementsverkiezingen van 2021 kwam de partij met één zetel in de Kamer.

Simons en Bij1 waren maandagavond niet voor NRC bereikbaar.

Lees ook Bij1 verdwijnt uit Amsterdam, de twee raadsleden splitsen zich per direct af: ‘toxische, structureel onveilige sfeer’