Strijd om miljarden Klimaatfonds: oppositie wil verduurzaming landbouw, coalitie houdt vast aan kerncentrales

Dat het verduurzamen van de landbouw extra geld gaat kosten, is bijna iedereen in Den Haag wel duidelijk. Alleen, waar moet dat precies van betaald worden? Dit kabinet bezuinigde de 20,5 miljard euro die de vorige regering beschikbaar had gesteld, en veegde regionale plannen om de landbouw te vergroenen van tafel. Ondertussen ontbreekt een concreet plan over hoe de landbouw klimaat- en stikstofdoelen moet halen.

Een voorstel om meer geld te vinden kwam van CDA, CU en GroenLinks-PvdA en kon dinsdag in de Eerste Kamer plots op de steun van de BBB rekenen. Het idee was om uit het zogeheten Klimaatfonds, waarin 25 miljard euro zit om Nederland te verduurzamen, geld te halen voor de landbouw. Eén probleem: de nog overgebleven 14,5 miljard uit dat fonds is voornamelijk voor kernenergie bedoeld. En de coalitie wil de ambitie van vier kerncentrales niet loslaten, bleek woensdag in de Tweede Kamer.

De BBB had in het debat veel uit te leggen. Wil de partij nou minder kerncentrales, terwijl het juist een groot voorstander is van kernenergie? In november stemde de BBB nog een amendement van CDA, CU en GroenLinks-PvdA weg, waarin werd opgeroepen 5 miljard euro uit het fonds van kernenergie weg te halen en te gebruiken voor de landbouw. Waarom nu wel, terwijl het kabinet 20 miljard heeft bezuinigd? Gaat dit om „gratis bier”?

Volgens Kamerlid Henk Vermeer wil de BBB „absoluut niet tornen” aan de grofweg 14 miljard euro die het kabinet in het Klimaatfonds voor kernenergie heeft gereserveerd. De BBB zou in de Eerste Kamer het voorstel van CDA, CU en GroenLinks-PvdA slechts hebben gesteund omdat het enkel aangaf dat de agrarische sector toegang moest krijgen tot het Klimaatfonds.


Lees ook

Ook alle coalitiepartijen wachten ongeduldig op uitwerking landbouwbeleid

Staatssecretaris Rummenie en minister Wiersma tijdens het debat over stikstof in de Tweede Kamer, op woensdag. Foto Bart Maat

De enige overgebleven optie – om zowel boeren tegemoet te komen als de plannen voor kerncentrales voort te zetten – is dan om „geld bij te storten” in het Klimaatfonds, zei Vermeer. Het idee van Vermeer zorgde op zijn beurt weer voor opgetrokken wenkbrauwen bij coalitiegenoten.

Hoe dan?!

Hoe gaan we dat dan betalen, vroeg NSC’er Wytske Postma. „Gaan we de btw omhoog gooien? Wat is het plan erachter? Het komt allemaal zo onzorgvuldig over.” En buiten de microfoon: „Hoe dan?!” Vermeer antwoordde dat hij verwachtte dat de begroting er in werkelijkheid veel beter voor staat dan nu wordt aangenomen. Eventuele „meevallers” konden dan gebruikt worden voor het aanvullen van het Klimaatfonds. De VVD vergeleek het voorstel met het aanschaffen van een nieuwe auto vóórdat je de loterij wint.

Het is alsof je een nieuwe auto aanschaft vóórdat je de loterij wint, vond de VVD

Ook elders tussen de coalitiepartijen zat het woensdag niet lekker. Partijleider Geert Wilders had woensdag nog getwitterd dat hij het voorstel van CDA, CU en GroenLinks-PvdA „interessant” vond. Wat hem betreft kon het geld uit het Klimaatfonds ook gebruikt worden voor andere zaken, zoals het compenseren van de gasrekening van burgers. Tegelijkertijd dacht PVV-Kamerlid Alexander Kops er niet aan om méér geld in het Klimaatfonds te stoppen, zoals BBB suggereerde.

Volgens Kops was er „helemaal geen tegenstrijdigheid” tussen óf geld voor boeren óf kernenergie. „Het kon allebei”, zei hij. Die suggestie vond VVD-Kamerlid Silvio Erkens op zijn beurt dan weer „gebakken lucht”. Na aandringen van de VVD prikte de PVV terug. De partij zag ook een optie in extra bezuinigen op ontwikkelingshulp, verwijzend naar de recent gepresenteerde VVD-agenda voor „werkend Nederland”. Dat plan moest ook bekostigd worden uit ontwikkelingshulp.

Wrevel

De wrevel binnen de coalitie geeft een inkijkje in de discussies die achter de schermen gevoerd worden over de zoektocht naar voldoende geld voor allerlei kabinetswensen. Gaat de coalitie bijvoorbeeld meer geld uittrekken om de klimaatdoelen te halen? De PVV wil daar niet aan, maar de BBB liet woensdag zien toch oren te hebben naar meer geld voor verduurzaming van de landbouw.

Want, zo wezen oppositiepartijen erop, ook de landbouw móét verduurzamen. Dat is nodig om klimaatdoelen voor 2030 (55 procent minder uitstoot dan in 1990) te halen. En dat het kabinet daarvoor extra plannen moet presenteren, is de grote opdracht waar minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei, VVD) voor staat.


Lees ook

‘De landbouw stevent af op gedwongen krimp, ook al willen we dat niet’

‘De landbouw stevent af op gedwongen krimp, ook al willen we dat niet’

„In de boerensector hebben we de komende tijd geld nodig. En anders moeten boeren de verduurzaming uit eigen zak gaan betalen”, zei CDA-er Henri Bontenbal in debat tegen de minister. Bontenbal noemde het oneerlijk dat het Rijk de industrie bijvoorbeeld wél helpt met verduurzamen en de landbouw niet.

Klimaatminister Sophie Hermans was geen voorstander van het plan. De minister vond dat de oproep uit de Kamer om meer haast te maken met kerncentrales en dán te bezuinigen niet met elkaar rijmen. Bovendien zei Hermans dat „potentiële investeerders” van kerncentrales zich mogelijk terugtrekken als het kabinet nu zou bezuinigen op de voorgenomen investeringen in kernenergie.

Ze wierp verre van zich dat er geen geld is om de landbouw te verduurzamen. Zo hebben agrariërs wel toegang tot subsidies waarmee ze tractoren kunnen vergroenen of zonnepanelen kunnen aanleggen, en heeft het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur 5 miljard euro beschikbaar.

In de Kamer werd openlijk betwist of dat genoeg is om de landbouwsector voor 2030 effectief te laten verduurzamen. Volgens het CDA was het voorstel „een noodgreep” en had de minister de komende jaren de miljarden voor de landbouw veel harder nodig dan voor kerncentrales.