Stof uit schelpdieren, vis en vlees remt veroudering bij muizen en apen

Veroudering Apen blijven gezonder en muizen leven langer als ze dagelijks extra taurine krijgen. De volgende stap is een studie bij mensen.

De stof taurine zit vooral in schelpdieren, vlees en vis. Een tekort zorgt bij kinderen voor lever- en nierproblemen.
De stof taurine zit vooral in schelpdieren, vlees en vis. Een tekort zorgt bij kinderen voor lever- en nierproblemen. Foto Getty Images

En weer is er een potentiële kandidaat voor een pil tegen veroudering. De eiwitbouwsteen taurine blijkt een sleutelrol te spelen bij lang en gezond leven. Bij dieren althans.

Muizen en wormen die extra taurine kregen, leefden langer en bleven langer gezond dan leeftijdgenoten die het niet kregen. En ook aapjes bleven gezonder en sterker. Dat beschrijven de verouderingsonderzoeker Vijay Yalav van Colombia University in New York en een grote internationale groep collega’s in een studie in Science.

Taurine is een van de meest voorkomende bouwstenen van eiwitten in het lichaam, dat het kan het opnemen uit voeding of zelf maken. Taurine zit vooral in schelpdieren, vlees en vis, en het wordt vaak toegevoegd aan energiedranken. Het werkt als ontstekingremmer en als antioxidant: het kan reactieve moleculen (vrije radicalen) onschadelijk maken. Bij een tekort aan taurine ontstaan bij jonge dieren afwijkingen aan spieren, ogen en het zenuwstelsel.

Sterkere botten en spieren

De hoeveelheid taurine in het lijf neemt sterk af bij het ouder worden – de onderzoekers zagen een afname tot wel 80 procent bij muizen, apen en mensen. Dat lage niveau bleek veroudering in de hand te werken. Muizen van middelbare leeftijd bij wie de onderzoekers taurine voor de rest van hun leven aanvulden tot de niveaus van jonge muizen, leefden 10 tot 12 procent langer dan controlemuizen.

De muizen hadden sterkere botten en spieren, een betere suikerhuishouding, een beter geheugen en ze waren minder angstig dan soortgenoten die geen taurine kregen.

De onderzoekers zagen ook positieve effecten op allerlei verouderingsprocessen, zoals dna-schade en chronische ontsteking. Hetzelfde zagen ze bij lagere diersoorten, zoals wormen. Ook 15 jaar oude apen die zes maanden taurine kregen, hadden sterkere botten, een betere stofwisseling en een beter immuunprofiel. Die diersoort staat het dichtst bij de mens.

De grote vraag is of taurine slikken bij mensen ook veroudering vertraagt en de gezondheid verbetert. Prille aanwijzingen zijn er wel: in een groep van 12.000 mensen uit het Britse Norfolk zagen de onderzoekers dat mensen met minder taurine in hun bloed vaker obesitas of diabetes type 2 hadden, en hogere concentraties ontstekingsstoffen. In een andere studie bleek lichaamsbeweging de hoeveelheid taurine in het bloed te verhogen.

Hoe taurine dit veelomvattende effect tot stand zou kunnen brengen is nog niet duidelijk. Het kan te maken hebben met de antioxidante werking, met een positief effect op de opname van voedingsstoffen, of met een verbeterde werking van de energievoorziening in cellen, opperen de onderzoekers.

„Het zijn spannende resultaten, ze brengen veel data mooi bij elkaar”, zegt voedingswetenschapper Marjolein Visser, hoogleraar gezond ouder worden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. „Maar ik wil eerst dezelfde resultaten uit een grote dubbelblinde studie bij mensen zien voordat ik denk dat er iets in zit voor mensen.”

Negatief uitpakken

Het is niet de eerste keer dat een stof wordt onthaald als hét antiverouderingsmiddel. Ook resveratrol, rapamycine en het antidiabetesmedicijn metformine viel dat ten deel. Steeds blijkt dat positieve effecten in muizen zich niet zomaar vertalen naar mensen.

Soms pakken ze zelfs negatief uit. In een grote studie onder rokers bleek dat deelnemers die het antioxidant vitamine A slikten juist vaker longkanker kregen en stierven. Die studie werd voortijdig afgeblazen. „Als je met één stofje een hele kettingreactie een bepaalde kant op stuurt kan dat positief zijn maar soms ook negatief. Je verschuift een evenwicht”, aldus Visser.

Kwaad kan het waarschijnlijk niet om taurine bij te slikken – al is de dosis die de muizen kregen hoog: omgerekend 3 tot 6 gram taurine per dag voor mensen. 6 gram is voor iemand van 60 kilo de bovengrens. Energiedrankjes drinken met taurine om gezond te blijven, raadt ze af. „Daar zit ook veel cafeïne en suiker in, dat is juist niet gezond”, aldus Visser.